2012. április 21., szombat

Burgonyás pisztrang jénaiban párolva


Hozzávalók:
  • 3 db konyhakész pisztrang (lehet több is de nekem csak ennyi volt),
  • 3 db krumpli,
  • 1 evőkanál olívaolaj,
  • kevés só,
  • citromos halfűszer, 
  • 2 evőkanál víz,
  • fólia

A halat megpucoltattam egy halásszal :) ugye milyen ügyes vagyok?  Volt olyan kedves és be is sózta nekem. A képen látható jénaiba tettem egy evőkanál olívaolajat, jól elkentem és elhelyeztem benne a három halat. Megszórtam citromos halfűszerrel. A krumplit megmostam, meghámoztam és karikára vágtam. Elhelyeztem a hal mellett és rétegezve sóztam. Óvatosan hozzáadtam a két evőkanál vizet is úgy, hogy ne mossam le a főszert se a halról, se a krumpliról. Mivel ennek a jénainak nincs fedele, így fóliával jó szorosan letakartam és kb. 40 percig pároltam. Ekkor kivettem a sütőből, levettem a fóliát róla, villával ellenőriztem, hogy megvan-e, aztán visszatettem pirulni fólia nélkül. Könnyű étel és nagyon egészséges.



2012. április 18., szerda

Paradicsomos paszulyfőzelék

 Elnézést kérek, de balkezes részére volt terítve.


Hozzávalók 4 személyre:
  • negyed kiló száraz paszuly,
  • 15 dkg szeletelt füstölt sonka,
  • 2 nagyobb fej hagyma,
  • 2 babérlevél,
  • kevés só,
  • fél liter házi paradicsomlé.
A paszulyt előző este megmostam és beáztattam annyi vízbe, amennyi ellepte. Figyelni kell és utánatölteni, mert megissza a vizet.  Másnap kevés olajon megpároltam az apróra vágott hagymát, hozzáadtam az apróra vágott, megmosott sonkát,  a paszulyt is és feltöltöttem vízzel. Hozzáadtam a babérlevelet, egy kevés sót  és puhára főztem. Feltöltöttem paradicsomlével, főztem még kb. 5 percig és máris tálalható volt.

2012. április 17., kedd

Hagymás-szalonnás-szezámmagos-sajtos fonott és csavart

Ezt a receptet Gabriellánál láttam. Én kicsit megreformáltam, de a lényegen nem változtattam.

Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg finomliszt,
  • 10 dkg teljes kiörlésű liszt,
  • 2,5 dkg élesztő,
  •  fél kiskanál cukor
  • 1 teáskanál só,
  • 15 dkg margarin,
  • 2 tojás,
  • 1 dl tej
Töltelékhez:
  • 10 dkg füstölt szalonna apróra vágva,
  • 3 közepes fej vöröshagyma,
  • só, bors ízlés szerint
 A tetejére:
  • 1 tojás,
  •  reszelt sajt 



A liszthez hozzáadtam a sót, a margarint és a felvert tojásokat. A tejet meglangyosítottam, adtam hozzá egy kevés (fél kiskanál) cukrot és felfuttattam benne az élesztőt aztán hozzáadtam a lisztes keverékhez. Jól összedolgozom, így egy könnyű tésztát kaptam. Letakartam és meleg helyen 1 órát kelesztettem. Addig elkészítettem a  tölteléket. A szalonnát apró kockákra vágtam és egy serpenyőben kiolvasztottam, hozzáadtam az apróra vágott hagymát és megpirítottam. Enyhén megsóztam, és borsoztam.  A megkelt tésztát 2 részre osztottam, 3-3 mm vastagra kinyújtottam. Az egyik lapra rákentem a tölteléket, a másik lappal pedig letakartam. Kissé megnyomkodtam és kb. 3 cm széles csíkokra vágtam. A csíkokat enyhén megcsavartam, aztán 3-3 csíkot összefontam, kettőt pedig összecsavartam. Sütőpapíros tepsibe tettem, tetejüket megkentem a felvert tojással  megszórtam szezámmaggal, majd reszelt sajttal. Előmelegített  sütőben  megsütöttem.



2012. április 14., szombat

Tehéntúrós felfujt


hozzávalók 4 főre:
  • 250 g tehéntúró ,
  • 100 g cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 3 tojás,
  • 1 citrom,
  • 2 ek liszt
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjéből kemény habot vertem és félretettem.  Habosra kevertem a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadtam a lisztet, majd a tehéntúrót, és egyenletes állagúra kevertem. Hozzáadtam a citrom héját, és  a levét is, aztán óvatosan belekavartam a fehérjéből vert habot, de csak kanállal, nehogy összetörjön.  A masszát szufléformákba kellett volna tölteni, de mivel nekem nincs, így egy kalácsformát béleltem ki megvajazott sütőpapírral és ebbe öntöttem bele a masszát.  Előmelegített sütőben megsütöttem. Az eredeti recept itt található.