2012. május 1., kedd

Harmonka kenyér - Il pane a fisarmonica



Hozzávalók:
  • 50 dkg 650-es kenyérliszt, 
  • 1 db 2,5 dkg-os élesztő (az eredeti receptben csak 2 dkg-ot ír),
  • 250 ml víz,
  • 1 tojás,
  • 2 evőkanál olíva olaj a tésztába, és még egy kevés a kenéshez
  • 2 kk. só,
  • 1 kk. cukor,
  • 150 g (nem túl érett) sajt,
  • 150 g szalámi. 

Az élesztőt felfuttattam 150 ml langyos vízben, amihez természetesen hozzáadtam az egy kk. cukrot. (Az eredeti videós receptben Natalia Cattelaniaz élesztőt nem futtatja fel, hanem hozzáadja a liszthez és az egészet keleszti, de én jobb szeretem, ha látom amint felfut az élesztő.) A lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a sót, a tojást és a két kanál olajat, majd a felfuttatott élesztőt, és végül a maradék vizet. Jól összedolgoztam, addig, amíg egy jó, nem ragadó tésztát kaptam. Egy órát letakarva, meleg helyen pihentettem amíg duplájára kelt. Ekkor kevés liszt hozzáadásával átgyúrtam és téglalap alakúra nyújtottam. Ketté vágtam hosszába. Elhelyeztem rajta a szeletelt sajtot és szalámit. A szélét megkentem olíva olajjal, összehajtottam, a tetejét is megkentem olíva olajjal és felszeleteltem. Nem baj, ha elvágjuk a szalámit, vagy a sajtot. Sütőpapírral kibélelt kalács formába helyeztem a szeleteket egymás mellé. Az olaj arra jó, hogy nem engedi a szeleteket összeragadni, vagyis sütés után könnyen leválaszthatók egymásról. Ettől harmonika kenyér. Miután elhelyeztem minden szeletet, még 15 percet pihentettem letakarva, meleg helyen. Aztán előmelegített sütőben, lassú tűzön megsütöttem (kb. 45 – 50 perc).  Nagyon jó majálisra, uzsonnára, tízóraira gyerekeknek stb.





Forrás: RaiTv

2012. április 23., hétfő

Harc a mólylepkék ellen - Második évad

Nagyon reméltem, hogy ezt a showműsort nem fogják megújítani, elég lesz egy évad, de tévedtem. Sajnos, a jelek szerint én nyertem a népszerűségi díjat a molylepkék körében. 

Arról, amin a tavaly keresztül mentem itt és itt olvashattok.

Azóta majdnem mindent a hűtőben tartok: lisztet, grízt, zsemlemorzsát, zabpelyhet, pudingport, diót. A sütőpor, vaniliacukor, szárított élesztő, szezámmag és egyéb ilyen apróságok zárható dobozban tarok. 

Egy hete megjelent egy mólylepke. Tegnapelőtt vásároltam mólycsapdát és ma már ráragadt egy mólylepke. Próbálok nem mérgelődni, nem  kiakadni, de nem tudom mit tegyek. A kamrában semmi olyan nincs, amibe beleköthetne a móly. Azt is sejtem, hogy nem nálam van a kiinduló pont. Szerintem valamelyik szomszédnál van a gond és hozzám bejön a kara szellőztetőjén, ami a lépcsőházba nyílik.  A tavaly a lépcsőházban is láttam repkedni őket. Nem zárhatom le hermetikusan a kamrát. Most mit tegyek?

2012. április 22., vasárnap

Felhívás - Bloggerek Világa Gyűjtőoldal




Bloggerek Világa linkgyűjtő blog indúlt.

Felhívom minden kedves blogger figyelmét, hogy lehet jelentkezni.

Három csoport létezik:

  • Fogyis Blogok,
  • Gasztro Blogok,
  • Személyes Blogok - ide belefér majdnem bármi
Ha szeretnéd megjelentetni a blogod, akkor kérlek küld el a következő adatokat a martinelli9 kukac live pont com email címre: 
  • Blog cím, 
  • Blog URL, 
  • kategória
Mindenkit szeretettel várok. 

Föld Nap


Ma van a 42-ik Föld Nap. A Kenyér Világnapjára kenyeret sütöttünk, most akkor természetes a kérdés, hogy ma mit kell tenni? Világszerte különböző rendezvények zajlanak le ilyenkor, amin tömegesen vesznek részt az emberek, de ez magában nem elég.  Nem elég elmenni ezekre a rendezvényekre, enni-inni, jól mulatni, aztán hazamenni és csinálni mindent ugyan úgy, ahogy eddig. Én elgondolkoztam azon, hogy mit tehetnék én a Föld érdekében?

Nemrég volt egy bejegyzésem a szelektív hulladékgyűjtésről. Ezt nagyon fontosnak tartom, ugyanis ez egy nagy lépés a szennyezés elkerülése és a természeti erőforrások  megőrzése érdekében. Felelősséggel tartozunk a saját tetteinkért, de ugyanakkor valamilyen mértékben a körülöttünk élők tetteiért is. Ha egy embert meg tudunk győzni, hogy ez hasznos, akkor azt tegyük is meg.

A másik dolog az újrahasznosítás. Ha valami nem szolgálja már az eredeti célt, egy kis képzelőerővel és kézügyességgel fel lehet használni más célra. A megmarad ételeket felhasználva  más fogást tudunk készíteni, a  már nem használt farmernadrágból az ügyesebbek táskát készítenek (én edényfogót), a konzerves dobozból ceruzatartót, a zoknik még használható részéből bábokat stb.,  sorolhatnám a példákat.

Egy másik nagyon fontos dolog az ésszerű gazdálkodás, mértéktartás, más szóval a „nem pazarlás”. Csak annyit vásárolj, amennyire szükséged van. Nagyon sok esetben előfordul, hogy több halmozódik fel otthon, mint amennyire szükség van, legyen az élelmiszer, ami persze megromlik, kozmetika, aminek lejár a szavatossága és már nem használható, ruhanemű, amit a szekrény alján felejtünk, soha nem viselünk bizonyos okokból stb.

Biztos vagyok benne, hogy lenne mit megemlíteni még, de itt befejezem azzal, hogy álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át a dolgokat. Köszönöm, hogy elolvastad. Hozzáfűzheted a megjegyzésed.



2012. április 21., szombat

Fényes almás


Ezt a receptet egy 91 éves nénitől tanultam. Eddig az almás nekem csak piskóta formában volt kedvencem, ez viszont nagyon finom. 

Hozzávalók a tésztához:
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 40 dkg 000 finomliszt,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 150 ml langyos tej,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 tojás,
  • 20 dkg margarin,
  • negyed kk. só,
A töltelékhez:
  • 5 nagy reszelt alma,
  • 10 dkg cukor,
  • őrölt fahéj ízlés szerint,
  • zsemlemorzsa
A tetejére:
  • 1 tojás sárgája
A langyos tejhez hozzáadtam egy evőkanál cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen felfuttatta. Egy keverőtálba tettem a kétféle lisztet, a sót, a tojásokat és jól összekavartam. Belevágtam a margarint, aztán hozzáadtam az élesztőt és jól összegyúrtam. Kb. 1 órát pihentettem meleg helyen. 


Utána ketté osztottam. A tepsit kibéleltem sütőpapírral. Az egyik részből akkora lapot nyújtottam, amekkora a tepsi alja és még kb. 1 ujjnyi az oldalain. Kibéleltem vele a tepsit. Erre a lapra annyi zsemlemorzsát szórtam, amennyi a lapot betakarta. Rátettem a reszelt almát egyenletesen elosztva, rászórtam a 10 dkg cukrot és a fahéjat. 


Kinyújtottam a másik lapot is, akkorára, hogy a tésztát betakarja és ráhelyeztem. Kicsit eligazítottam, hogy mindenhol betakarja.


A tetejét megszurkáltam villával, utána megkentem tojássárgával. Ettől lesz fényes, ahogyan a neve is jelzi. Előmelegített sütőben, lassú tűzön megsütöttem. 


Aki édesebben szereti, az még adhat hozzá cukrot.