Ezt a receptet egy 91 éves nénitől tanultam. Eddig az almás nekem csak piskóta formában volt kedvencem, ez viszont nagyon finom.
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 40 dkg 000 finomliszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 150 ml langyos tej,
- 10 dkg cukor,
- 2 tojás,
- 20 dkg margarin,
- negyed kk. só,
- 5 nagy reszelt alma,
- 10 dkg cukor,
- őrölt fahéj ízlés szerint,
- zsemlemorzsa
- 1 tojás sárgája
A langyos tejhez hozzáadtam egy evőkanál cukrot és az
élesztőt, majd meleg helyen felfuttatta. Egy keverőtálba tettem a
kétféle lisztet, a sót, a tojásokat és jól összekavartam.
Belevágtam a margarint, aztán hozzáadtam az élesztőt és jól
összegyúrtam. Kb. 1 órát pihentettem meleg helyen.
Utána ketté
osztottam. A tepsit kibéleltem sütőpapírral. Az egyik részből
akkora lapot nyújtottam, amekkora a tepsi alja és még kb. 1 ujjnyi
az oldalain. Kibéleltem vele a tepsit. Erre a lapra annyi
zsemlemorzsát szórtam, amennyi a lapot betakarta. Rátettem a
reszelt almát egyenletesen elosztva, rászórtam a 10 dkg cukrot és
a fahéjat.
Kinyújtottam a másik lapot is, akkorára, hogy a tésztát betakarja és ráhelyeztem. Kicsit eligazítottam, hogy mindenhol betakarja.
A tetejét megszurkáltam villával, utána
megkentem tojássárgával. Ettől lesz fényes, ahogyan a neve is
jelzi. Előmelegített sütőben, lassú tűzön megsütöttem.
Aki édesebben szereti, az még adhat hozzá cukrot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése