2011. augusztus 25., csütörtök

Harc a molylepkék ellen 1

Nem gondoltam volna, hogy valaha is ilyen témáról fogok írni a blogomban, és talán nem is írtam volna, ha nem találok rá szepyke blogján, az erről szóló bejegyzésére, itt.

Elolvastam a bejegyzését, mintha magam láttam volna a leírásban, és amikor láttam, hogy 32 hozzászólás van, mind arról szól, hogy bizony ők is átélték, akkor eldöntettem, hogy én is írok róla, még egyszer valakinek jól jöhet, ugyanis sajnos nem csak engem érint ez a dolog, senki nincs védve, ma én, holnap te, holnapután valaki más.

Az egész a tavasz vége felé kezdődött, akkor jelent meg az első molylepke. Leütöttem, de természetesen másnap megjelent még egy és így tovább. Tudtam, hogy ki kell rámolni az egész kamrát és megkeresni a forrást. Egy kis gondolkodás után úgy döntöttem, hogy ha már ezt meg kell tenni, akkor újra fogjuk festeni, mert elég rég volt az utolsó festés és már ráfért volna a felfrissülés. Nyár eleje volt, akkor kellett megtenni, mert ki volt ürülve a kamra és eltevés előtt ideális a takarítás.

Ki is rámoltunk mindent. Nem nagy a kamrám, hisz egy kétszobás panellakás része, de azért amikor ki kell üríteni, bizony tele lett a lakás az üres üvegekkel és a benne lévő cuccokkal. Kiszedtünk mindent, a polcokat is. A polcszerkezet fémből van, a polcok pedig deszkából. Egyenként lesúroltuk drótkefével, utána átmostam mindent vizes ronggyal, és amikor kész volt a festés, a polcokra új, mosható tapétát tettem. Megkaptam a gócpontot, a zsemlemorzsába volt beköltözve. Azt kidobtam, a többit is átnéztem, de nem találtam semmi gyanúsat, így visszapakoltam mindent a helyére. Nagyon büszke voltam a szép tiszta kamrámra és örömmel láttam magam előtt azt a pillanatot, amikor megtöltöm a télire eltett ételekkel. Sokan „irigyelték” tőlem, persze a jó értelemben.

Sajnos az örömöm nem tartott sokáig. Kb. egy hónap elteltével ismét megjelentek a molylepkék. Nagyon mérges voltam és szomorú. Kirámoltam azt a helyet, ahol a lisztet, búzadarát és zsemlemorzsát tartom, de egyik sem volt molyos. A zsemlemorzsát elhasználtam, a búzadarát betettem a kenyeres szekrénybe, a konyhába, egy műanyag lezárható dobozba, annak ellenére, hogy nem ajánlatos, de nem tudtam mit tegyek vele. A lisztet is oda tettem, de amikor a konyhában is megjelentek, féltettem a 3 kg lisztemet és bepakoltam mind a hűtőbe. Ez sem a legjobb megoldás, de nem tudom mit tegyek, hova tudnám biztonságba tenni?

Vásároltam molycsapdát. Pontosabban megnéztem a kínálatot de ez volt a számomra legmegfelelőbb (saját belátásom szerint). Lehetett válogatni spray, zselé és egyéb illat alapú űzők között, de nem hinném, hogy ettől megijednének. Egy dobozban volt 2 db csapda, vagyis egy falra, ajtóra, szekrényre ragasztható lap, aminek a külső fele szintén ragasztós, erre ragadnak a molyok. Első nap az egyiket fel is ragasztottam a kamra ajtajára és reggelre már 5 moly volt rajta, de sajnos a konyhában is repkedett legalább 5. Így a másikat az egyik konyhaszekrény külső falára ragasztottam. Két nap múlva azon is hemzsegtek a molylepkék, de megteltek a konyha falai is, és legalább tízet leütöttem. Mondanom sem kell milyen nyomot hagytak de lemostam. 

Éjszaka azt álmodtam, hogy az ágyamból repültek ki a molylepkék és kidobtam, annyi volt benne. Reggel amikor eszembe jutott az álom, nagyon ideges lettem. 

Azóta már majdnem tele van a két csapda, de még mindig jelennek meg új lepkék. Elutazta egy hétvégére és meglepődtem mennyi összegyűlt. Most szeretnék vásárolni még, és elhelyezni a szobákban is. 

A nagy baj az, hogy a kamra egyik szellőztetője a lépcsőházba nyílik, a másik pedig az esőlefolyóba. A lépcsőházban is szoktam látni molylepkét. Szóval hiába irtom ki én, ha bejön onnan. Lehet, hogy a szomszédnál is van, de nem kopoghatok be hozzá, mert simán letagadná. Most azon filózok, hogy a lépcsőházi szellőztetőt valahogy lezárom, ami nem esz könnyű, de megpróbálom. 

Tudom, gusztustalan a téma, de arra gondolok, hogy nem csak a receptek meg a főzés a fontos, hanem a tisztaság és az egészség is, amint a blogom címe is jelzi. Ezért írtam meg végül a bejegyzést, és arra is gondoltam, hogy aki elolvassa és esetleg tud valamit tanácsolni, akkor azzal segítene. 

Köszönöm, hogy elolvastad. Aztán beszámolok a további fejleményekről is.

6 megjegyzés:

sedith írta...

Néha én is küzdök molylepkékkel, de még sosem fajultak el túlságosan a dolgok. Hanem amikor írtál a panellakásról, meg a kamráról, hogy amikor kipakolsz, akkor bizony, kiderül, hogy milyen sok cucc fér oda, teljesen magamra ismertem benne.:) A szellőztetőre simán egy szúnyoghálót ragassz, vagy egy régi sűrű szővésű függönydarabot, elzárni teljesen nem ajánlatos. A mi szellőztetőink a szabadba nyílnak, ezért néha darázs vagy méhecske repül be. Én is hálót tervezek rájuk.

Éva írta...

Ez igenis ide tartozik, a lakás része a kamra és a konyha is. A lányoméknál volt szintén a kamrában. Ő is ezzel a megoldással kezdte hogy kipakolt és átnézte a dolgait. Régi füszereket kidobta. 1-2 talált még utánna. Mostanában nem is kérdeztem hogy vannak-e még kellemetlen vendégei?:( Nekem egyik éven a konyhai beépített szekrényben régi babot hagytam ott és szálló bogarakkal volt teli , de az zsizsik volt. Na még az is undorító, azóta ha marad babom a mélyhűtőbe pakolom el! Majd figyelem a hozzászólásokat hátha valakinek jó ötlete van és tovább adom én is a lányomnak!

martinelli írta...

A szúnyoghálón simán átfér a moly, tehát valami mást kell kitalálnom. Gondolom, ha az esőlefolyót meghagyom, akkor a lépcsőházit nyugodtan kiiktathatom egy időre, amíg a veszély elmúlik.

trollanyu írta...

Nálunk tavaly volt, nagyon sokáig harcoltam velük. Ráadásul mi nem vettük észre a lepkéket, hanem legelőször a kis kukacokat, amik a konyha mennyezetén csúszkáltak. El lehet képzelni, milyen volt. Először a kukacokat kellett kiirtani, azután megkeretem a helyet, hogy hol lehetnek. Sajnos egy lezárt még le nem járt szavatosságú müzliben még voltak kukacok, szóval valószínű onnan jöttek. Még kb 1 hónapon keresztül mindig jött új molylepke, mindet kiirtottuk szerencsére.Ezután mindent át kellett nézni, sokmindent kidobtam, azóta mindent műanyag dobozban tárolok, naponta ellenőrzöm a konyhaszekrényt.Nem tárolok ilyesmiket, hogy liszt, mözli, stb. akkor sem. ha olcsóbb. Nagyon sajnáltam, annyi mindent kellett kidobni. Ja és a konyhaszekrényben belül vannak lyukak az oldalán, a polcoknak van kialakítva, oda is lerakták a petéket és hálóval volt beszőve. Mind egyenként kellett kipiszkálni, azután fertőtlenítő mosás. Azóta nem volt molylepkém, sem kukacom, remélem idén nem lesznek. Bocs, kicsit hosszú lett.

Gerdi írta...

Nekem is volt "szerencsém" hozzájuk, de lehet, az csak rokonuk volt, mert nálunk a ruhákba tanyáztak. Tavaly januárba költöztünk, s akkor vettem észre, hogy a már nem vagy ritkán használt kabátot és koszümeimet megrágcsálták. Kidobtam őket, de néhány rovar átkerült, így molyirtóhoz folyamodtam. Azóta nem láttam őket, továbbálltak, remélem, örökre.

Lívia írta...

Minden ilyen esetben legyen az molylepke, hangya vagy bármilyen más bogár valóban a tisztaság és az a fontos, hogy ne találjanak élelmet, tehát zárható dobozban legyen liszt, zsemlemorzsa stb. a hangya is pld. ne találjon morzsát.