2011. június 23., csütörtök

Rákkrém

Hozzávalók:
  • 50 g főtt rákhús,
  • 100 g besamelmártás,
  • 100 g vaj,
  • 0,25 dl konyak,
  • 2 g cayenne-i bors,
  • 10 g só.
A főtt rákot egészen finomra daráljuk, majd a besamelmártással együtt szitán áttörjük. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a vajat és a konyakot. Sóval és chayenne-i borssal ízesítjük, majd habosra keverjük.

2011. június 22., szerda

Ordás sütemény

Ezt a receptet Édesanyám gyűjteményéből választottam, egyik kedvenc receptje volt. Mindig kanállal mérte, de én most kíváncsiságból lemértem a mennyiségeket. Nagyon finom, ajánlani tudom. Az  ordát tehéntúróval lehet helyettesíteni. 


Hozzávalók a masszához:
  • 11 ek cukor (20 dkg),
  • 11 ek tej (150 ml),
  • 11 ek olaj (120 ml),
  • 11 ek liszt  (11 dkg),
  • 2 ek kakaó,
  • 1 tojás,
  • 1 csomag sütőpor.
A krémhez:
  • 0,5 kg orda, vagy tehéntúró,
  • 2 tojás,
  • 3 ek gríz,
  • kevés cukor,
  • 1 tasak vaníliás cukor.
A masszához a hozzávalókat jól összedolgozzuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük.  A krémhez valókat jól összekavarjuk és kávéskanállal a masszára szaggatjuk, egyenként, egymás mellé kis kupacokat helyezünk. Előmelegített sütőbe toljuk és megsütjük. Sülés közben a tészta felnő és majdnem ellepi a kupacokat.


Nyersen

Megsülve

2011. június 21., kedd

Ribizlis, joghurtos pite


Hozzávalók:
  • 250 g tk liszt
  • 150 g cukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,75 dl olaj
  • 200 ml natúr joghurt
  • 30 dkg ribizli
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A ribizlit megmossuk és leszemeljük.  A tojásokat felverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat és a joghurtot és jól elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, és ezt a tojásos masszához keverjük.  A masszát  a sütőpapirral kibélelt tepsibe ötjük és a tetejére szórjuk a ribizlit. Sütőbe toljuk és 20-25 percig sütjük.

2011. június 20., hétfő

Köszöntöm az új olvasóimat

... és természetesen a régieket is. Egy kis virággal kedveskednék nektek.


Ribizlilekvár





Hozzávalók:
  • 2 kg ribizli (én pirosat és fehéret 2/3 – 1/3 arányban vegyesen főztem),
  • 70 dkg cukor,
  • minden üvegre 1 késhegynyi szalicil,
  • celofán,
  • gumi.
A ribizlit jól megmostam, leszemeltem és egy teflonos fazékba öntöttem. Egy fél centiméter vastag vaslapra elterítettem 1 ujjnyi sót, rátettem a gáztűzhelyre, begyujtottam és a ribizlit feltettem főni. Kevés vizet öntöttem alá,  nehogy odaégjen amíg levet enged. Kavargatás mellett addig főztem, amíg a ribizliszemek szétfőttek. Ekkor egy sűrű szitán átpasszíroztam, és csak a levét tettem vissza főni. Addig főztem, amíg a kellő sűrűséget megkaptam, ekkor hozzáadtam a 70 dkg cukrot és folyamatos kavargatás mellett ismét felforraltam. Üvegekbe tettem és „szalicil két réteg celofán közé” módszerrel lekötöttem, majd száraz dunsztba tettem reggelig. Nekem 4 db. 4 decis üveg lekvárom lett.