Hozzávalók:
- 2 kg ribizli (én pirosat és fehéret 2/3 – 1/3 arányban vegyesen főztem),
- 70 dkg cukor,
- minden üvegre 1 késhegynyi szalicil,
- celofán,
- gumi.
A ribizlit jól megmostam, leszemeltem és egy teflonos fazékba öntöttem. Egy fél centiméter vastag vaslapra elterítettem 1 ujjnyi sót, rátettem a gáztűzhelyre, begyujtottam és a ribizlit feltettem főni. Kevés vizet öntöttem alá, nehogy odaégjen amíg levet enged. Kavargatás mellett addig főztem, amíg a ribizliszemek szétfőttek. Ekkor egy sűrű szitán átpasszíroztam, és csak a levét tettem vissza főni. Addig főztem, amíg a kellő sűrűséget megkaptam, ekkor hozzáadtam a 70 dkg cukrot és folyamatos kavargatás mellett ismét felforraltam. Üvegekbe tettem és „szalicil két réteg celofán közé” módszerrel lekötöttem, majd száraz dunsztba tettem reggelig. Nekem 4 db. 4 decis üveg lekvárom lett.
3 megjegyzés:
Hát ez nagyon guszta, egy kicsit küldhetnél.
Mrita, egyet félreteszek neked.
Szép lett! Én szalicilt és egyáltalán tartósítószert semmihez nem használok, dzsemeknél, lekvároknál a 60-70%-os cukortartalom kiváltja. Befőtteket, savanyúságot sterilizálok :)
Megjegyzés küldése