2011. május 28., szombat

Spenótfőzelék tükörtojással


Hozzávalók:
  • spenót (paraj),
  • kevés olaj,
  • fokhagyma,
  • só,
  • kevés liszt,
  • tej,
A spenót szárát leszedem, jól megmosom és felteszem főni. Amikor megfőtt, leöntöm a levét, hagyom lecsepegni, utána pedig lapítón műanyag vágóval apróra várom. A másik lehetőség a mixerrel vagy blenderrel való összedolgozás, de én inkább késsel vágom mert mixerrel és blederrel igen apró lesz. Kevés olajat forrósítok, hozzáadom a spenótot, sózom és  jól összekavarom. Közben kevés lisztből száraz rántást készítek, amit vízzel felöntök és kifőzöm, és hozzáadom a spenóthoz. A fokhagymát összetöröm, a spenóthoz adom, és annyi tejet öntök hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy egy nem túl híg főzeléket kapjak. Én friss fokhagymát használtam, amit apróra vágtam és még a rántás előtt hozzáadtam.   Jól összerotyogtatom és tükörtojással tálalom. 

Sokan nem szeretik a spenótot, de nekem kedvencem, mert nagyon finom és egészséges.

2011. május 26., csütörtök

Díjat kaptam


Egy nagyon kedves blogtársamtól kaptam, Mritától. Itt is köszönöm szépen, hogy rám gondoltál.

A díjról annyit, kell tudni, hogy nincs semmilyen kikötés, amit teljesíteni kellene annak aki kapja..
Ha akarod tovább adod, ha akarod csak kiteszed a blogodba.
Tovább szeretném adni:

2011. május 25., szerda

Szilvalekvár


Hozzávalók:
  • szilva,
  • cukor,
  • fahéj,
  • szegfűszeg,
  • szegfűbors,
  • kevés víz,
  • szalicil.
Minden kiló szilvához számíthatunk fél kiló cukrot. Ha nagyon édes a szilva, akkor tehetünk  kevesebb cukrot is. Az ép, egészséges szilvákat kimagozzuk, teszünk rá kevés cukrot és feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszereket, ezeket esetleg kis lyukacsos zacsiba tehetjük, így könnyebb lesz eltávolítani, de ha benne marad, az sem gond. Ha nincs elég leve (ha nem annyira érett), akkor adunk hozzá fél csésze vizet, hogy legyen mibe főnie. Kavargatás mellett olyan sűrűre főzzük, amilyen vastag lekvárt szeretnénk. Amikor megvan, üvegekbe tesszük, minden üvegbe egy kevés szalicilt teszünk és lekötjük, vagy lekupakoljuk. Másnapig száraz dunsztba tesszük.

Bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 6 - 7 nagy bodzavirág
  • 0,5 kg cukor
  • 1 nagy citrom
  • 4 liter víz

6 - 7 jól megmosott bodzavirágot, 0,5 kg cukrot, 1 nagy  felszeletelt citromot 4 liter vízbe teszünk. Az üveget 3 napig meleg helyre tesszük, időnként megkevergetjük. Amikor kész, leszűrjük, és üvegekbe öntjük. Hideg helyen tároljuk!

Koncentrált bodzaszörp télire

Hozzávalók:
  • 7 - 8 bodzavirág,
  • 4 citrom,
  • 4 L víz,
  • 4 kg cukor,
  • 10 tasak citromsó (citrompótló),
  • 1 tasak tartósító.
A virágokat, a citromot a 4 liter vízben 24 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük. Kb. 40 dkg cukrot karamellizálunk, ez fogja megadni a színét. Amikor megvan, a léhez hozzáadjuk a karamellizált cukrot,  a többi cukrot is és addig kavarjuk, amíg feloldódik. Hozzáadjuk a citromsót (citrompótló), ezt is feloldjuk, hozzáadjuk a tartósítót, üvegekbe tesszük és lekötjük, vagy lezárjuk. Nagyon finom, vízzel hígítva fogyasztjuk.