2011. május 25., szerda

Ismét díjkiosztó

Ma ismét kiosztom a Tetszik a Recepted Díj-at. A feltételek a régiek:

Ezt a díjat annak a blogtársamnak adom át, akinek tetszik egy receptje. Aki megkapta a díjat, az tetszés szerint tovább adhatja  több blogtársának is, kiválasztva azt a receptet, amihez fűzi a díjat. Azt a blogtársadat is lehet díjazni, akitől kaptad a díjat.

Lepjük meg egymást ezzel a díjjal. Mindenkinek sikeres sütés - főzést, blogolást, és díjosztást kívánok.



Akiket ma meglepek vele:
  1. Edó a Medvehagymás tészta receptért
  2. Nelli a Cukkinis darált húsos spagetti receptért  
  3. Timi a Maxicsokis keksz receptért  
  4. Vegagyerek a Cukkinifelfújt tojás nélkül receptért
  5. Juci a Salátás kapros  bableves receptért

Kakaós keksz lekvárral töltve

Az eredeti recept és az ötlet egy kedves blogtársunktól, m.k.-tól származik. Én kicsit megreformáltam, pontosabban a saját ízlésemre szabtam. Kedves m.k., köszönöm a receptet és az ötletet. 


Hozzávalók:
  • 40 deka tk liszt
  • 20 deka cukor
  • 2 tojás
  • 2 ek sötét kakaó
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 sütőpor
  • 25 dkg margarin 
A töltelékhez:
  • savanyú lekvár
A száraz hozzávalókat összekevertem, hozzáadtam a 2 tojást, összedolgoztam, és végül hozzáadtam a margarint.  Alaposan összedolgoztam. Jó zsíros tésztát kaptam amit liszt nélküli nyújtófelületre kinyújtottam. 5 cm-es az átmérőjű  formával kiszaggattam. Előmelegített sütőben, lassú tűznél 15 - 20 percig sütöttem. Savanyú lekvárral megkenve összeragasztottam őket. Kb 50 db töltött keksz lett belőle.
Lezárható műanyag dobozba tettem, a dobozt pedig a hűtőszekrénybe.

2011. május 24., kedd

Őszibarack lekvár



Hozzávalók:
  • őszibarack,
  • cukor,
  • szalicil.
Minden kiló őszibarackhoz számíthatunk fél kiló cukrot. Ha nagyon édes a barack, akkor tehetünk  kevesebb cukrot is. Az ép, egészséges barackokat kimagozzuk, teszünk rá kevés cukrot és feltesszük főni. Én nem szoktam ledarálni a barackot, félbe, vagy négybe vágom és úgy főzöm, mert szeretem, ha darabos marad.  Kavargatás mellett olyan sűrűre főzzük, amilyen vastag lekvárt szeretnénk. A vége felé hozzáadjuk a cukor többi részét is és főzzük még 5 – 10 percet. Minden üveg tetejére teszek egy késhegynyi szalicilt és lekötöm, vagy lekupakolom. Száraz dunsztban hagyom másnapig. 

Az idén szeretnék egy új dolgot kipróbálni: a szalicilt két celofán közé teszem, vagy a celofán és a kupak közé.

Szeretettel köszöntöm az új olvasókat!



Padlizsán üvegben

A padlizsánokat megmossuk, parázson vagy a gáztűzhely lángján megsütjük, aztán lemossuk és lehajazzuk. Hagyjuk lecsepegni. Utána mindegyik darab belsejét szétnyitjuk és megsózzuk. Üvegbe tesszük, belenyomkodjuk,  minden üvegbe teszünk 1 kiskanál 9%-os ecetet, egy késhegynyi szalicilt, és annyi vizet töltünk rá, hogy ellepje. Kicsit megrázzuk, hogy a víz mindenhova eljusson, és ne maradjanak levegőbuborékok. Ha kell, még töltünk vizet rá utána lekötjük, vagy rácsavarjuk a kupakot és vízben kidunsztoljuk (főzzük 10 - 15 percet, aztán a vízben hagyjuk kihűlni).