2011. április 6., szerda

Mire figyeljünk vásárláskor

  • Ha sárgadinnyét vásárolunk, úgy tudjuk megállapítani, hogy érett-e, ha a szárát megszagoljuk, és tipikusan erős illatot érzünk.
  • Ha a görögdinnyét megkopogtatjuk, és mély hangot ad, akkor már érett. Ha azonban kongó hangja van, akkor még nem elég érett.
  • A termékek kiválasztásakor el kell olvasni a címkén szereplő adatokat: a gyártó, forgalmazó cég neve, a termék összetétele, mennyisége, szavatossági idő, tartósítási feltételek.
  • Figyelni kell a csomagolás minőségére is.
  • Ne vásároljunk elszakadt, piszkos csomagolású árut.
  • Amennyiben gyorsan romlandó, friss termékeket – húst, tejterméket, halat – szeretnénk beszerezni, csak megfelelően berendezett üzletekből, csarnokokból vásároljunk.
  • Az üzletekben, hentesnél, piaci csarnokokban vásárolt húst, tejterméket rendszeresen ellenérzik a szakemberek, míg a mozgóárusok által kínált romlandó termék fogyasztása veszélyt jelenthet az egészségre. 
 
  • Amennyiben bódékból, mozgópultokról vásárolunk, ellenőrizzük a termék szavatossági idejét, s csak előre becsomagolt élelmiszereket vegyünk meg.
  • Ne vásároljunk azoktól az árusoktól, kiszolgálóktól, akiknek keze piszkos, sebes, akik köhögnek, vagy akiknek nincs megfelelő védőöltözete.
  • A könnyen romlandó élelmiszereket vásárlás után hûtôben, mélyhűtőben tároljuk.
  • Figyelem: a kiolvasztott élelmiszereket azonnal fel kell használni, nem szabad újrafagyasztani.
  • Tojás vásárlásakor a tojások tisztaságára és épségére figyeljünk. A piszkos, repedt tojás fertőzésveszélyt jelenthet.
  • Csak annyi zöldséget, gyümölcsöt vegyünk, tároljunk, amennyit három napon belül elfogyasztunk.
  • A zöldség vásárlásakor figyeljünk oda, hogy hibátlan és friss legyen. A friss zöldség színe élénk, zöldje üde. Az állott, fonnyadt zöldségfélék tisztítása nehezebb, a tisztítási hulladék nagyobb.
  • Vásárláskor lehetőleg mindig szezonális, friss zöldséget és gyümölcsöt vásároljunk.
  • A fejes saláta fehér színű tönkjét megszagolva következtethetünk az ízére: a kesernyés vagy édeskés illat keserű vagy édes ízre utal. A kemény levelű és világoszöld színű példányok gyakran ízetlenek.
  • Az avokádót zöldség-gyümölcs boltokban vásárolhatunk meg. Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni, ezért érdemes vásárláskor kicsit megtapogatni. Ha kemény gyümölcsöt veszünk, az szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik, megpuhul.
  • A szárral együtt kínált cseresznyén tudjuk csak ellenőrizni az árú frissességét: szára legyen kemény és élénk zöld, levelei szintén. A cseresznye érzékeny a nyomódásra, ezért zacskó helyett jobb dobozban, kosárban hazaszállítani.
  • A puha, tompa fényű cseresznyék gyakran kukacosak.
  • A jó gyümölcsös nem sajnál vevőitől néhány szem kóstolót. A gyümölcsök legyenek épek, folt- és repedés mentesek, kemények és fényes héjúak.
  • A megfelelően érett grapefruit tapintása kellemesen puha. Ha keménynek találjuk, nem érdemes megvenni, mert éretlen, és ez a gyümölcs nem utóérő, nem lesz élvezhető. Természetesen arra is vigyázzunk, hogy ne legyen túlérett sem, ne induljon rothadásnak, a túl puha héj ugyanis erre utal.
  • Ha előre csomagolt felvágottat, szalámit vagy májast veszünk, mindig olvassuk el a címkét! Az áru neve sokat mond, ha például virslinek látszó, különböző fantázianevű termékeket látunk, máris gyanakodhatunk, hogy mi lehet benne.
  • Figyeljünk a hús minőségére, a hústartalomra, az eltarthatóságra, a nettó súlyra. Minél kisebb a só és víztartalom, annál jobb minőségű az áru.
  • A tartósítószerek, enzimek, műfüst, húspép, színezőanyagok, tehát a nélkülözhető összetevők sora hosszan folytatható, gyakran a hús mennyiségének rovására.
  • Figyeljünk a hús színére, a címkére, a hús eredetére, az eltarthatóságra, hagyjuk ott a sérült, benyomódott csomagolású terméket.
  • Ha a csirke bőre szinte áttetsző, valószínűleg nem friss, ne vegyük meg!
  • Olcsó húsnak híg a leve, mondja a közmondás is. A lében ázó húst semmiképpen ne vegyük meg, gyanakodjunk, hogy megszakadt a hűtési folyamat, levet eresztett, és ezzel egy időben kiszáradt a hús.
  • Ha előre csomagolt darált húst veszünk, nézzük meg a címkét, és figyeljünk, hogy a zsírtartalom ne legyen több 20%-nál. Ha biztosra akarunk menni, menjünk inkább a henteshez, válasszuk ki a nekünk tetsző húsdarabot, és daráltassuk le.
  • Az ételekhez mindig a legalkalmasabb húst válasszunk. Íz, élvezhetőség szempontjából nem mindegy, hogy a húsételeket milyen húsból készítjük. Ezért már a vásárlás előtt előtt ismernünk kell elképzeléseinket a készülő menüről. Ha az ételt nem a megfelelő húsból készítjük, nem várt, esetleg élvezhetetlen ízeket kapunk.

Nincsenek megjegyzések: