2011. május 31., kedd

Kapros salátaleves babbal


Ma ismét egy régi ételt örökítek meg a blogomon. Ezt a levest édesanyám és nagymamám szokták főzni. Én sosem készítettem, és talán van tíz éve (vagy még több is), hogy utoljára ilyet ettem.  Tegnap ismét kaptam friss salátát a kertből és  mivel a múlt héten volt salátaleves, nem tudta mit készítsek belőle. Aztán eszembe jutott ez a régi leves. Feljegyzett recept nem maradt, csak kb. tudtam, hogy mi kell hozzá, de emlékeztem rá, hogy nemrég valakinél láttam ezt a levest. Kis keresés után rátaláltam Jucinál, itt.  Neki köszönöm, hogy segített felfrissíteni az emlékeimet. Az ő receptje kicsit más, de a lényeg nem változik. 

Hozzávalók 4 személyre):
  • 3 marék száraz bab,
  • 4 saláta,
  • 3 - 4 szál kapor, apróra vágva,
  • 1 hagyma,
  • fokhagyma (én egy szál friss fokhagymát vágtam bele),
  • só,
  • 2 ek liszt,
  • 1 kk Szegedi Rózsapaprika,
  • kevés olaj.
A babot tegnap este beáztattam. Ma  feltettem főni, amikor már majdnem puhára főtt, leöntöttem róla a vizet és friss vízzel felöntöttem. Sóztam, hozzáadtam a fokhagymát, a hagymát (egészben),  a kaprot, a megmosott, megtisztított és apróra tépett salátát és puhára főztem. Közben a lisztből, a kevés olajból és a Rózsapaprikából rántást készítettem, és hozzáadtam a leveshez. Végül ecettel savanyítottam. 

2011. május 29., vasárnap

Ribizliszörp, eperszörp, málnaszörp, meggyszörp


2 kg gyümölcsöt megmosunk, összezúzzuk, rászórunk 1 dkg citromsót (citrompótlót), 1 dkg szalicilt. Összekavarjuk, ráöntünk 3 L vizet és 24 órára hűvös helyre tesszük. Másnap lecsepegtetjük gézen, vagy szűrőn át, hozzáadunk 4 kg cukrot és újabb 48 órára hűvös helyre tesszük, időnként kavargatjuk. Ha a cukor feloldódott, palackozzuk. 7 liter finom szörp lesz, felbontva sem romlik meg. Évekig eláll. Nekem most is van 3 – 4 éves szörpöm. 

2011. május 28., szombat

Citromos keksz


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vagy vaj
  • 25 dkg cukor
  • 2  tojás
  • 1 citrom reszelt héja es kifacsart leve
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd egy órára a hűtőbe tesszük. Utána átgyúrjuk, majd keksznyomóval kiszaggatjuk, és közepes lángon halványsárgára sütjük. Én cseresznyelekvárral ragasztottam össze. Babapiskóta szerű keksz lesz belőle. Poronyú és nagyon finom. Az eredeti recept itt található.

Salátaleves csirkehússal

Bevallom nagymamám és édesanyám is a salátalevest rántottával készítette, amibe füstölt szalonnát is tettek, sőt, ha volt szalonnabőr, azt is belefőzték, hogy jó ízt adjon a levesnek. Pár éve Németországban ebédre voltunk hivatalosak és ott ettem először ilyen levest. Én mindenevő vagyok, kígyót, békát megeszek, ezért érdeklődéssel kóstolgattam a levest, ami nagyon finom volt. Most úgy hozta a sors, hogy volt itthon csirkeszárny (amit egyébként nem nagyon szoktam készíteni) és saláta, így kipróbáltam a csirkehúsos salátalevest. Ajánlani tudom, mert nagyon finom.


Hozzávalók 4 személyre:
  • fejes saláta (1, 2, 3, attól függ mekkora a saláta),
  • 4 csirkeszárny megnyúzva, bőr nélkül,
  • 2 szál friss fokhagyma (lehet tenni a régiből is),
  • só,
  • kevés bors,
  • 1 tojássárga,
  • 1 kk. liszt,
  • tej, 
  • ecet. 
A csirkeszárnyat megnyúztam és forrásban lévő vízbe dobtam, és pár percig forráztam. A salátát leveleire szedtem, jól megmostam, hogy ne maradjon homokos. A csirkeszárnyakat feltettem főni,  hozzáadtam a karikára vágott fokhagymát, a sót és hagytam főni. Amikor a szárny félig megfőtt, a salátát apróra téptem (nem vágom, mert a késtől oxidálódik) és hozzáadtam a leveshez. Amikor minden puhára főtt, eloltottam a tüzet alatta. Egy kávéskanál lisztből, 1 tojássárgából és tejből habarást készítettem, hozzáadtam a leveshez és ecettel savanyítottam. Ezután már nem szabad visszatenni a tűzre, mert összemegy. Aki szereti, tejföllel tálalhatja.

Csirkepaprikás, vagy paprikás csirke


Hozzávalók 4 személyre:
  • csirke (lehet comb, hát, nyak, ki mit szeret),
  • 1 közepes hagyma, 
  • só,
  • bors,
  • pirospaprika,
  • kevés olaj,
  • 2 kk liszt, 
  • tej, 
  • tejföl.
A csirkehúsról lehúzom a bőrt, megmosom és leforrázom. A hagymát apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem, adok hozzá pirospaprikát és azonnal felöntöm egy kevés vízzel. Hozzáadom a csirkehúst, sózom, borsozom és adok még hozzá annyi vizet, hogy a húst ellepje és puhára főzzük. Amikor kész, a húsokat kivesszük, 2 kk lisztből és tejből habarást készítünk, hozzáadjuk a húsléhez, és folyamatos kavargatás mellett addig hagyjuk, amíg főni kezd, aztán hozzáadjuk a húsokat, összekavarjuk  és ismét hagyjuk felforrni.  Tejföllel tálaljuk.