2011. november 17., csütörtök

Kalács



Hozzávalók:
  • 500 g liszt,
  • 1 cs (7g) szárított élesztő,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 cs vaníliás cukor,
  • csipet só,
  • 2,5 dl langyos tejszín, 
  • 2 tojás,
  • 1 tojás fehérje,
  • 1 citrom reszelt héja
  • két marék mazsola,
  • a bekenéshez 1 tojás sárgája 1 kanál tejjel kikeverve.
A lisztet összekevertem a szárított élesztővel, és a többi tésztához valóval a robotgép segítségével megdagasztottam (5-7 perc). Langyos helyen kb. 1 órát kelesztettem. Amikor megkelt, átgyúrtam, hat részre osztottam, ezekből úgy 6 db 45 cm hosszú rudat sodortam és 3-at 3-at összefontam, tehát 2 kalácsot készítettem. A sütőpapírral kibélelt tepsire helyeztem, és még fél órát hagytam pihenni, kelni. A második kelesztés végén bekentem a tejes tojássárágával és betettem az előmelegített sütőbe 190C, 35-40 perc alatt megsült.

4 megjegyzés:

Okki írta...

Bár én nem szeretem a mazsolát, üres kalácsként szívesen megenném :)

Nagyon szépek lettek!

Bors and Pepper írta...

De gyönyörüek!!!

Gerdi írta...

Nagyon szépek lettek a kalácsaid!

martinelli írta...

Okki, nem kell bele tenni a mazsolát, üresen is nagyon finom.

Köszönöm szépen.