2011. július 26., kedd

Töltött karalábé




Hozzávalók:
  • 1 nagy karalábé
  • 10 dkg tarhonya
  • 2 májpástétom
  • 2 tojás
  • 4 dl tejföl
  • frissen őrölt bors
  • tetejére reszelt juhsajt
A megmosott, meghámozott és kettévágott karalábét forró sós vízben félpuhára főztem, a vízből kiemelve hűlni hagytam. Külön megfőztem a tarhonyát annyi vízben, amennyit felvett, és lehűtöttem. A főtt hideg tarhonyához adtam a májpástétomot,  a tojást, borsot szórtam rá és összekevertem, szükség szerint sóztam is.  A kihűlt karalábét kiskanállal kikapartam, a mélyedésekbe púposan tölteléket töltöttem és olajozott jénaiba állítottam. A maradék töltelékhez adtam a kikapart karalábédarabokat és a tejfölt, sóztam és a karalábék közé öntöttem, tetejére pedig reszelt juhsajtot szórtam. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.
Az eredeti recept itt található.

2011. július 25., hétfő

Mit teszel az egészségedért, és környezetedért ?

Mrita, az Enni élvezet, vagy kaland csupán blog tulajdonosa kíváncsi volt arra, hogy mit teszek meg az egészségemért és a környezetemért, ezért volt olyan kedves és engem is játékra hívott.

A feladat: "Aki már egyszer válaszolt az ezt a képet tegye ki az oldalsávba így mindenki látni fogja, hogy te már válaszoltál! Add tovább annak a 4 blogtársadnak akinek kíváncsi vagy a válaszára!"

Amit én egészségemért igyekszem tenni:
  • A jelenlegi súlyomat igyekszem megtartani.
  • Igyekszem minél kevesebb cukrot, fehér lisztet, olajos ételeket fogyasztani.
  • Nem dohányzom.
  • Szeszes italt csak nagyon ritkán fogyasztok, talán két-, háromszor évente, de ha lehet, elkerülöm.
  • Szénsavas üdítőket nem fogyasztok, csak nagyon ritkán.
  • Itthon sütök – főzök, mert így egészségesebb.
  • Befőzök télire amit csak tudok, (a saját bio kertből) mert nem kedvelem a  boltban kapható élelmiszereket (tele vannak mindenféle tartósítóval, színezővel, adalékkal stb.)
  • Napi rendszerességgel mozgok.
  • Ami a legfontosabb: nálam nincs lehetetlen (legalábbis így gondolom).
Amit én a környezetemért igyekszem tenni: 
  • Próbálom másoknak is elmagyarázni, hogy megéri egészséges életmódra váltani.
  • Segítek akinek csak tudok.
  • Minden nap igyekszem valakinek örömöt szerezni.
  • A Súlymegtartás blogomon indítottam egy "Rendszeres mozgás az egészséges életért" mozgalmat, amit blogtársaim meglepően jól fogadtak. Ezúton mondok nekik köszönetet amiért csatlakoztak/csatlakoznak és így sikerül másokat is motiválni, és megragadom az alkalmat, hogy minden kedves érdeklődőt meghívjak.
  • A nemrég indított "Utazás a fogyás és a hízás között" blogomon igyekszek megszólaltatni olyan embereket, akiknek már sikerült lefogyni egészséges módszerekkel, továbbá megosztani az érdeklődőkkel a gondolataimat, észrevételeimet remélve, hogy tudok segíteni.
A játék fonalát átadnám:
Kérlek benneteket ne csak egy játéknak nézzétek ezt, gondolkodjatok el rajta, mert nagyon jók a kérdések. Köszönöm.

2011. július 24., vasárnap

Pink Lady Díj



Ismét díjat kaptam. Két kedves blogtársam gondolt rám: 4Gyerek és Maria. Nagyon szépen köszönöm. A díjjal járó feladat az, hogy 10 blogtársamnak átadjam. Kedves blogtársak lehet, hogy már megkaptátok, de azért tőlem is fogadjátok szeretettel.

Én rájuk gondoltam:

2011. július 22., péntek

Majonézes cukkinikrém



Hozzávalók
  • cukkini,
  • só,
  • fokhagyma,
  • kevés csombord,
  • majonéz,
  • tejföl,
  • fokhagyma.
A cukkinit meghámoztam, kibeleztem, lereszeltem és enyhén besóztam. Hagytam kb. 30 percet állni, aztán kicsavartam. Kevés olíva olajon megdinszteltem és hagytam kihűlni. Közben egy tojássárgából, egy kk. mustárból, kevés citromléből és olajból majonézt kavartam, hozzáadtam a tejfölt és a cukkinit. Tört fokhagymával ízesítettem. Nagyon finom lett. Ajánlom!

Mézes sütemény

Ez volt Édesanyám kedvenc sütije. Végre összeszedtem magam lelkileg és megsütttem. Nagyon jól sikerült. A fénykép nem a legjobb, de azért használható. 



Hozzávalók a lapokhoz:
  • 2 tojás,
  • 22 dkg cukor,
  • 4,5 dkg vaj
  • 1,5 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 3 evőkanál méz,
  • 4 kanál tej
  • 60 dkg liszt.
Hozzávalók a krémhez:
  • 3 dl tej,
  • 3 evőkanál gríz,
  • 1 vaj,
  • 25 dkg porcukor
Kell még hozzá:
  • savanykás, nem túl híg lekvár
  • tetejére porcukor
A lapok készítése: a liszt kivételével a hozzávalókat habosra kavartam és gőz fölött 10 percig főztem. Amikor megvolt, hozzáadtam a 60 dkg lisztet, jól összegyúrtam és négy egyenlő részre osztottam. A tepsit felfordítottam, akkora sütőpapírt vágtam, amekkora a tepsi alja. Négy akkora lapot nyújtottam, amekkora a sütőpapír, egyenként, előmelegített sütőben kb. 8 – 9 percig sütöttem. Vigyázni kell, mert hamar megég, amikor már barnás, ki kell venni.
A krém készítése: A vajat a cukorral habosra kavartam, hozzáadtam a tejet és óvatosan, nehogy csomós legyen, belefőztem a grízt. Miután kihűlt, megtöltöttem a lapokat a következőképp: az első kettő közé grízes krémet kentem, a második és a harmadik közé lekvárt, a harmadik és a negyedik közé ismét grízes krémet. 24 órára hűtőbe tettem, hogy összeálljon és puhuljon. Tálaláskor meg lehet szórni porcukorral, de én nem szoktam, mert elég édes így is.