2012. április 3., kedd

Hagymás kenyér





Hozzávalók:
  • 60 dkg 000-ás fehér liszt,
  • 1 kocka élesztő,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt,
  • 1 dl langyos tej,
  • kb. 2 dl langyos víz,
  • 2 kávéskanál só,
  • 3 közepes fej vöröshagyma (felaprítva és olajon megpirítva),
  • 3 evőkanál olaj + amennyit felvesz a hagyma pirítása,
Az  1 dl langyos tejben 1 kk cukorral felfuttattam. Kevés olajon megpirítottam az apróra vágott hagymát és olajjal együtt hozzáadtam a liszthez. Jól összekavartam és  hozzáadtam az összes többi hozzávalót, kivéve a vizet. Jól összekavartam és hagytam melegedni. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadtam a lisztes keverékhez és összekavartam,  és apránként hozzáadva a vizet meggyúrtam.  Egy könnyű tésztát kaptam ami nem ragadt sem a kezemhez, sem az edény falához. Ezután letakartam és meleg helyen 1 órát kelesztettem. Miután letelt a 60 perc, lisztezett deszkán ismét könnyen átgyúrtam, bagettet formáltam belőle és sütőpapíros jénai formába tettem. Letakarva még fél órát kelesztettem. Utána előmelegített sütőben, lassú tűzön kb. 1,5 órát sütöttem. Miután kivettem, a tetejét bevizeztem (ecsettel).

1 megjegyzés:

Mrita írta...

Fantasztikusan finom lehet, szeretem a hagymás kenyeret, bagettet, kipróbálásra kerül. Köszönöm a receptet.