2012. március 22., csütörtök

Diós kalács



Hozzávalók:
  • 60 dkg 000-ás finom liszt,
  • 3 dl langyos tej,
  • 1 kocka friss élesztő (25 g),
  • 5 evőkanál cukor,
  • 1 mokkáskanál só,
  • 8 dkg margarin,
  • 1 tojás,
  • 2 tojás sárgája a kenéshez
A töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió,
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás fehérje.
Az élesztőt egy dl langyos cukros tejben felfuttattam. Közben a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót, a felfutott élesztőt és a tejet. Kézzel alaposan megdagasztottam. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától vagy a kezünktől. Amikor már jól összeállt, két - három részben hozzáadtam az olvasztott margarint és addig gyúrtam, amig a tészta mind felvette.  Letakarva, meleg helyen kb. 40 percig kelesztettem. Utána lisztezett gyúrófelületen gyengéden átgyúrtam és 3 egyenlő részre osztottam. A tojásfehérjéből kemény habot vertem, hozzáadtam a cukros diót és óvatosan összekavartam. Minden darabot hosszúkás formára kinyújtottam, megtöltöttem a diós töltelékkel és óvatosan lezártam a végeit. Kicsit még formáltam rajta, aztán összefontam.  Egy jénait kibéleltem sütőpapírral és beletettem a kalácsot. Előmelegítettem a sütőt, a kalácsot megkentem tojássárgával, majd ropogósra sütöttem.

10 megjegyzés:

Kati írta...

De szép lett, megkívántam, alig várom már húsvétot , hogy én is ehessek egy szelettel:)

marisz57 írta...

Gyönyörű!

Névtelen írta...

Tényleg nagyon szép lett!

Marti M írta...

Köszönöm szépen!

trollanyu írta...

Gyönyörű lett a kalácsod és jó sok dió van benne:)

Éva írta...

Nagyon szép lett a kalácsod! Még dióval így nem is készítettem pedig nagyon finom lehet!

Blogkonyha írta...

De édes, duci kalácska! Nagyon tetszik!

Marti M írta...

Köszönöm szépen.

Mrita írta...

Nagyon guszta, nagyon.nagyon ügyes vagy. Kukkants be hozzám egy díj vár rád.

Mrita írta...

Kukkants be hozzám szeretnélek játékra hívni.