Hozzávalók:
- 60 dkg 000-ás finom liszt,
- 3 dl langyos tej,
- 1 kocka friss élesztő (25 g),
- 5 evőkanál cukor,
- 1 mokkáskanál só,
- 8 dkg margarin,
- 1 tojás,
- 2 tojás sárgája a kenéshez
- 20 dkg darált dió,
- 20 dkg cukor
- 2 tojás fehérje.
Az élesztőt egy dl langyos cukros tejben felfuttattam. Közben a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót, a felfutott élesztőt és a tejet. Kézzel alaposan megdagasztottam. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától vagy a kezünktől. Amikor már jól összeállt, két - három részben hozzáadtam az olvasztott margarint és addig gyúrtam, amig a tészta mind felvette. Letakarva, meleg helyen kb. 40 percig kelesztettem. Utána lisztezett gyúrófelületen gyengéden átgyúrtam és 3 egyenlő részre osztottam. A tojásfehérjéből kemény habot vertem, hozzáadtam a cukros diót és óvatosan összekavartam. Minden darabot hosszúkás formára kinyújtottam, megtöltöttem a diós töltelékkel és óvatosan lezártam a végeit. Kicsit még formáltam rajta, aztán összefontam. Egy jénait kibéleltem sütőpapírral és beletettem a kalácsot. Előmelegítettem a sütőt, a kalácsot megkentem tojássárgával, majd ropogósra sütöttem.
10 megjegyzés:
De szép lett, megkívántam, alig várom már húsvétot , hogy én is ehessek egy szelettel:)
Gyönyörű!
Tényleg nagyon szép lett!
Köszönöm szépen!
Gyönyörű lett a kalácsod és jó sok dió van benne:)
Nagyon szép lett a kalácsod! Még dióval így nem is készítettem pedig nagyon finom lehet!
De édes, duci kalácska! Nagyon tetszik!
Köszönöm szépen.
Nagyon guszta, nagyon.nagyon ügyes vagy. Kukkants be hozzám egy díj vár rád.
Kukkants be hozzám szeretnélek játékra hívni.
Megjegyzés küldése