2011. június 4., szombat

Diétás Tzatziki szósz (Τζατζίκι)

Mielőtt még nekikezdenék, megjegyzem, hogy itt egy eredeti recept, én pedig Alíztól inspirálódtam.


Miért diétás? Nos, mivel epebetegek héjas uborkát nem ehetnek, én kicsit csaltam. Megmostam az uborkát és a héjazóval egy csíkot lehéjaztam, egyet rajta hagytam, így mondhatom, hogy 50 - 50% arányban héja is van, meg nincs is. A színe megmaradt, de nem annyira ártalmas. A másik dolog, amiért diétás, az a tejföl helyettesítése natúr joghurttal. Szerintem ez a legjobb megoldás, annál is inkább, mert a zsírszegény tejföl külalakra semmiben sem különbözik a natúr joghurttól, a rendes tejföl pedig zsíros, így én inkább a 2%-os natúr joghurtot használom. Ki lehet próbálni, mert nagyon finom.

Hozzávalók: 
  • minden személyre 1 uborka (kicsi, vagy annak megfelelő kígyóuborka),
  • minden személyre 1 cikk fokhagyma, 
  • pár csepp olívaolaj, 
  • citromlé, ízlés szerint, 
  • minden személyre 3 - 4 evőkanál natúr joghurt, 
  • só, 
  • friss kaporzöld, ízlés szerint (én szárítottat használtam).
Az uborkát alaposan megmostam, majd a fent említett módon meghámoztam, aztán  lereszeltem a nagy lyukú reszelőn. Enyhén sóztam, kb. félórát állni hagytam, de időnként összekavartam, aztán  kinyomkodtam a levét. Hozzáadtam a zúzott fokhagymát, a belemorzsoltam kaporzöldet, meglocsoltam kevés az olívaolajjal és kevés citromlével, majd hozzákavartam a joghurtot.

2 megjegyzés:

Mrita írta...

Imádom a tzatzikit, nem csoda, hisz gyermekkorom óta gyakran eszem. Nagyon gusztára sikerült. Holnap én is készítek.

Marti M írta...

Köszi Mrita. Én most ettem először, de ezután fogok még készíten, csak kicsit calok majd a fokhagymával, mert az nekem a tíltott. Kevesebbet fogok tenni, vagy egyáltalán.