- Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma- vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük.
- Edényeink aljáról könnyen eltűnik az odaégett ételmaradék, ha sós vizet öntünk bele és 1-2 óráig állni hagyjuk vagy a sós vizet felforraljuk benne. Végül pedig alaposan ki kell öblíteni.
- Ha elpiszkolódik, foltos lesz a fonott kosarunk vagy a kerti bútor, tömény konyhasóoldattal alaposan keféljük át, bő vízzel öblítsük le, s a szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Hogy ne száradjon ki a fonat, időnként citromos olajba mártott törlőruhával töröljük át a felületét.
- Ha a konyhai mosogatónk elszíneződik a csöpögő meleg víztől, a foltra öntsünk ecetet, s néhány óráig hagyjuk rajta.
- A kávéfőzőnkben lerakódott vízkőtől úgy szabadulhatunk meg, hogy erősen ecetes vizet főzünk át rajta, majd alaposan kiöblítjük.
- Porcelánedényeket úgy tisztíthatunk, hogy először alaposan átdörzsöljük nedves sóval, s csak utána mosogatjuk el.
- A sajtreszelőt könnyű tisztítani, ha használat után száraz kenyérdarabot reszelünk rajta.
- Az elektromos tűzhely főzőlapjait ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk, majd néhány csepp olajjal kifényesítjük. (Csak kikapcsolt készüléket!)
- A kakaófoltos anyagot forró tejbe tesszük, majd a szokásos módon kimossuk.
- A friss kávéfoltot hideg tejbe mártjuk, aztán mosószerrel kimossuk a kelmét.
- Ha gyümölcs pottyan a ruhánkra, a friss foltot azonnal nedvesítsük be citromlével vagy áztassuk tejbe. 15-20 perc elteltével pedig szappanos oldatban mossuk ki az egész ruhát.
- A vörösborfoltokat rögtön szórjuk be konyhasóval, és csöpögtessünk rá citromlét, végül pedig mossuk ki a megszokott mosószerünkkel.
- A zsírfoltokat úgy tudjuk eltüntetni, hogy szénsavas ásványvízzel bespricceljük a foltot, és nedvszívó ruhával felitatjuk. A műveletet többször megismételjük.
- A friss eperfolt bármilyen anyagból langyos szappanos vízzel vagy hígított szalmiákszesszel nyomtalanul eltávolítható. Régebbi foltot azonban már nagyon nehéz eltüntetni.
- Színes anyagok foltjait szappanoldatban áztassuk, melyhez kevés szalmiákszeszt is adjunk.
- A grogfoltot lehetőleg azonnal mossuk ki meleg vízzel, majd öntsünk rá bőségesen alkoholt, végül pedig öglitsük ki az anyagot.
- A vérfoltos ruhát azonnal tegyük hideg vízsugár alá, így könnyebben kimosható.
- Penészfolt: A foltot először meleg vízzel beáztatjuk és híg ammónium-hidroxidot csepegtetünk rá. A szálas anyagtól függően hidrogén-peroxiddal vagy nátrium-hipoklorittal lehet fehéríteni. Végül a tisztítószer maradványokat jól ki kell mosni.
- Indigófolt: Benzinnel átitatott ronggyal dörzsöljük át és folyékony mosószerrel áztassuk, mossuk.
- Fűfolt: A friss foltok denaturált szeszben oldódnak. A régebbi foltokat először benzinnel vagy folttisztító oldattal zsírtalanítani kell. A fehér anyagot az oldószer elpárolgása után nátrium-hipoklorittal vagy kevés híg ammónium-hidroxidot tartalmazó hígított hidrogén-peroxiddal lehet fehéríteni. Végül az anyagot jól ki kell mosni.
- Cipőkrémfolt: Terpentinnel átitatott ronggyal dörzsöljük át és az oldatot le kell szívatni.
- Diófolt: Citromsavval kell próbálkozni. A régebbi foltokat denaturált szesszel, vagy glicerinnel, vagy kálium-hidrogén-oxaláttal kezeljük és azután jól kimossuk.
- Golyóstolltinta: denaturált szesszel távolítsuk el a foltot, majd az anyagot mossuk ki alaposan.
- Sörfolt: Ha meleg, mosószeres mosás után is megmarad a folt, akkor denaturált szesszel távolítsuk el a maradékot.
- Tojásfolt: A rászáradt darabokat először le kell kefélni. Mosószer és híg ammónium-hidroxid- oldattal ki kell mosni.
- Zsírfolt: Benzin, aceton és nitrohígitó oldják a zsírokat. Oldáskor növelhetik a folt nagyságát, ezért az alátétet gyakran kell váltogatni. A folt körüli kezelés előtt vízzel nedvesíthető az anyag, hogy a szennyezett oldószer ne szivároghasson tovább. A zsírfolt maradványai mosószeroldattal kimoshatók.
- Majonézfolt: Ha friss a folt, akkor meg kell próbálni azonnal kimosni. Ha nem sikerül, akkor benzinnel zsírtalanítani kell, majd újra mosószeres oldattal ki kell mosni.
- Mustárfolt: Először a megkeményedett, barna felületet kell óvatosan leszedni és meleg vízzel lágyítani a foltot. Végül mosószeres vízzel ki kell mosni az anyagot.
- Rágógumifolt: Az anyagot tegyük mélyhűtőbe. A hideg rágógumi megkeményedik és a felületről leválasztható. A visszamaradt maradékot denaturált szesszel távolítsuk el.
- Borfolt: A friss foltokat azonnal be kell szórni konyhasóval. Ez megakadályozza a folt továbbterjedését. Alkohol- és ammónium-hidroxid tartalmú oldattal át kell itatni és utána ki kell mosni.
- Céklafolt: Azonnal áztassuk hideg vízbe. Folyékony mosószerrel dörzsöljük be, esetleg tegyünk bóraxot a nedves foltra. Forró vízzel öblítsük le.
- Csokoládéfolt: A nagy részét kaparjuk le (lehűtve könnyebb). Általában mosószeroldattal jól tisztítható.
- Gyümölcsléfolt: A friss foltok azonnal langyos mosószerrel eltávolíthatók, esetleg kevés híg ammónium-hidroxidot hozzáadva eltűnnek. Régebbi foltokat először citromsav vagy borkősav oldattal kell átitatni, majd meleg vízzel kimosni.
- Húslevesfolt, zsírfolt: Hideg, mosószeres vízbe áztassuk be. Vegytisztító folyadékkal kezeljük, majd meleg mosószer oldatával kimossuk.
- Kakaó- és kávéfolt: A foltokat, ha mosószeres áztatás után még látszanak, glicerin rácsepegtetésével távolíthatjuk el. Fehér anyagok hidrogén-peroxiddal, vagy nátrium-hipoklorittal fehéríthetők. Mindegyik kezelés után meleg vízzel jól ki kell mosni a textíliát.
- Rozsdafolt: Az anyagot citromsavval kell átitatni. Ha a folt nem tűnik el, meg kell próbálni kálium-hidrogén-oxaláttal és oxálsavval eltávolítani a foltot.
2011. április 6., szerda
Tisztítás
Labels:
gasztro tippek,
otthon
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése