Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 tojás,
- 25dkg cukor (vagy édesítő),
- 4 evőkanál barack lekvár (én szilvát tettem),
- 30 dkg liszt (én teljes kiörlésűt használtam),
- 1 tasak sütőpor
- 13 evőkanál víz
- kevés savanykás lekvár a krém alá (én egy vegyes lekvárt használtam, amit palacsintába szoktam tenni)
- 1 dl tej,
- 1 vaníliás cukor,
- 10 dkg darál dió,
- 5 dkg apróra vágott dió,
- 10 dkg vaj,
- 10 dkg cukor,
- ½ dl rum (én 1 fiola rum aromát használtam)
A tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük, majd sorban hozzáadjuk a lekvárt, lisztet, sütőport, vizet és a végén óvatosan a tojások felvert habját. Kikent kilisztezett tepsibe öntjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben elkezdjük sütni. Kb. 5 perc után, ha nagyon égne vegyük le 180 fokra és lazán dobjunk rá egy alufóliát. Mivel én szilvalekvárt és teljes kiörlésű lisztet használtam sokkal sötétebb lett a piskóta.
Közben a tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és a darált és darabos dióra öntjük. Hozzáadjuk a hideg vajat és a többi hozzávalót, majd krémesre keverjük (használjunk robotgépet). Az enyém elég híg lett, így amig a lap kihűlt, a krémet hűtőbe tettem, hogy megfagyjon.
Ha megsült a tészta és kihűlt, vízszintesen kettévágjuk. Majd megkenjük a lapokat, úgy hogy a legfelső lap tetejére is maradjon krém. Ha van még, szórjuk meg dióval vagy csoki reszelékkel. Tegyük be 1-2 órára a krém miatt a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Én az alsó lapot megkentem egy réteg savanyú lekvárral, és erre kentem rá a krémet. Aztán tortadarával szórtam meg.
Az eredeti recept itt található.
2 megjegyzés:
A diós-rumos piskótád nagyon jól hangzik, jól néz ki. Nem sütöttem még teljes kiőrlésü lisztből, mert egy kicsit sürübb lesz a tészta, ezért nem igazán kedvelem, de igazad van, egészségesebb.Kiprobálom.
Kedves Tücsi, igaz, hogy sűrűbb lesz, de ezt lehet korrigálni kevés vízzel, tejjel, esetleg vajjal/margarinnal. Én ma már szinte csak tk lisztet haszálok.
Megjegyzés küldése