2012. április 22., vasárnap

Föld Nap


Ma van a 42-ik Föld Nap. A Kenyér Világnapjára kenyeret sütöttünk, most akkor természetes a kérdés, hogy ma mit kell tenni? Világszerte különböző rendezvények zajlanak le ilyenkor, amin tömegesen vesznek részt az emberek, de ez magában nem elég.  Nem elég elmenni ezekre a rendezvényekre, enni-inni, jól mulatni, aztán hazamenni és csinálni mindent ugyan úgy, ahogy eddig. Én elgondolkoztam azon, hogy mit tehetnék én a Föld érdekében?

Nemrég volt egy bejegyzésem a szelektív hulladékgyűjtésről. Ezt nagyon fontosnak tartom, ugyanis ez egy nagy lépés a szennyezés elkerülése és a természeti erőforrások  megőrzése érdekében. Felelősséggel tartozunk a saját tetteinkért, de ugyanakkor valamilyen mértékben a körülöttünk élők tetteiért is. Ha egy embert meg tudunk győzni, hogy ez hasznos, akkor azt tegyük is meg.

A másik dolog az újrahasznosítás. Ha valami nem szolgálja már az eredeti célt, egy kis képzelőerővel és kézügyességgel fel lehet használni más célra. A megmarad ételeket felhasználva  más fogást tudunk készíteni, a  már nem használt farmernadrágból az ügyesebbek táskát készítenek (én edényfogót), a konzerves dobozból ceruzatartót, a zoknik még használható részéből bábokat stb.,  sorolhatnám a példákat.

Egy másik nagyon fontos dolog az ésszerű gazdálkodás, mértéktartás, más szóval a „nem pazarlás”. Csak annyit vásárolj, amennyire szükséged van. Nagyon sok esetben előfordul, hogy több halmozódik fel otthon, mint amennyire szükség van, legyen az élelmiszer, ami persze megromlik, kozmetika, aminek lejár a szavatossága és már nem használható, ruhanemű, amit a szekrény alján felejtünk, soha nem viselünk bizonyos okokból stb.

Biztos vagyok benne, hogy lenne mit megemlíteni még, de itt befejezem azzal, hogy álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át a dolgokat. Köszönöm, hogy elolvastad. Hozzáfűzheted a megjegyzésed.Nincsenek megjegyzések: