2011. július 31., vasárnap

Vegeta házilag

Hozzávalók:
  • 0,5 kg sárgarépa,
  • 0,5 kg fehérrépa,
  • 0,5 kg paprika (lehet piros is és fehér is vegyesen),
  • 0,1 kg karfiol,
  • 0,1 kg vöröshagyma,
  • 0,2 kg zellergumó,
  • 0,1 kg paradicsom,
  • 0,1 kg karalábé,
  • 1 nagyobb fej fokhagyma,
  • 1fél kötés petrezselyemzöld,
  • fél kötés zellerlevél,
  • 0,25 kg só.
A zöldségeket megmostam, meghámoztam, kicsumáztam és darabokra vágtam. Minden zöldséget, még a leveleket is, húsdarálóval ledaráltam. Összekevertem a sóval és kimosott, tiszta üvegekbe tettem. Volt olyan, amit csavaros kupakkal fedtem le, és ezt az egyet, ami a képen látható, 2 celofán közé szalicilt téve kötöttem le. A vegetához semmiféle tartósítót nem adtam.  Ami celofánnal van lekötve, az is tartósító mentes, mert a két celofán közé tettem a szalicilt. Levesekbe és egyéb sós ételekhez lehet használni csak vigyázni kell, hogy akkor sót ezen kívül csak akkor tegyünk, ha kóstolás után tényleg szükséges.

3 megjegyzés:

Gerdi írta...

Hasonlót Anyukám is készített régen! Köszi, hogy közzétetted!

Petra írta...

De jó ötlet! Sokkal egészségesebb, mint a bolti teli E-vel. Köszi a receptet. :)

. írta...

Meddig lehet így eltartani?