2011. április 11., hétfő

Mit kell tudni a gombáról

  • az erdőben szedett, jól megvizsgált gombát lehetőleg a szedés napján fogyasszuk el
  • mindig vesszőkosárba, papírzacskóba gyüjtsük mert műanyag dobozban, zacskóban befülled és tönkremegy
  • csak fiatal, egészséges gombákat szedjünk le
  • hűvös, szellős helyen is csak másnapig tárolhatjuk
  • az elkészitett gombás ételt még hűtőszekrényben se tároljuk másnapig vagy annál tovább
  • a gombának nagyon magas a viztartalma, fözés esetén várjuk meg amig kiengedi a vizet magából, csak utána töltsük fel
  • vannak olyan gombafajok, amelyekben a méreganyagok csak megfelelő idejű főzés után bomlanak fel, legalább 20 perc főzés szükséges (pl. gyűrűs tuskógomba, piruló galóca) ezért az erdőben szedett gombát alaposan süssük, fözzük meg
  • csak alapos tisztítás után lehet elkésziteni
  • a gombás ételeket a gyomor nehezen emészti meg, így egyszerre nagyobb mennyiséget ne fogyasszunk belőle
  • kiskorú gyerekeknek (6 éves kor alatt) nem javasolt a gombás ételek fogyasztása
  • a szegfűgomba és az őzlábgomba tönkjének ogyasztása nem ajánlott mivel nem emészthető
  • a rókagombát, ha lehet, ne mossuk meg mert magábaszívja a vizet, sütés közben ne sózzuk meg mert szintén magába szívja a vizet és nem pirúl meg
  • a kucsmagomba nagyon törékeny, mosáskor nagyon vigyázni kell rá
  • a szarvasgomba párolásra használjunk hidegen sajtolt olívaolajat vagy vajat, semmi esetre se használjunk étolajat, kis tüzön pároljuk mert pillanatok alatt megüvegesedhet, ízét elveszti és megkeményedik
  • a tuskógomba alsó 2/3-át nem használjuk fel és a többi részét is legalább 20 percig kell főzzük
  • a fülőke szárát el kell dobni, a kalapját is meg kell hámozni
  • a csiperke tetszés szerint szeletelhető de a laskagombát keresztirányban karikákra tanácsos vágni
  • a gombát jénai edénybe fözzük, a fém edényektől oxidálodik és megváltozik az íze
  • a gombaételeket ne fűszerezzük túlságosan
  • a korallgomba ágait vágjuk le, testét pedig forázzuk le.

Nincsenek megjegyzések: