- az erdőben szedett, jól megvizsgált gombát lehetőleg a szedés napján fogyasszuk el
- mindig vesszőkosárba, papírzacskóba gyüjtsük mert műanyag dobozban, zacskóban befülled és tönkremegy
- csak fiatal, egészséges gombákat szedjünk le
- hűvös, szellős helyen is csak másnapig tárolhatjuk
- az elkészitett gombás ételt még hűtőszekrényben se tároljuk másnapig vagy annál tovább
- a gombának nagyon magas a viztartalma, fözés esetén várjuk meg amig kiengedi a vizet magából, csak utána töltsük fel
- vannak olyan gombafajok, amelyekben a méreganyagok csak megfelelő idejű főzés után bomlanak fel, legalább 20 perc főzés szükséges (pl. gyűrűs tuskógomba, piruló galóca) ezért az erdőben szedett gombát alaposan süssük, fözzük meg
- csak alapos tisztítás után lehet elkésziteni
- a gombás ételeket a gyomor nehezen emészti meg, így egyszerre nagyobb mennyiséget ne fogyasszunk belőle
- kiskorú gyerekeknek (6 éves kor alatt) nem javasolt a gombás ételek fogyasztása
- a szegfűgomba és az őzlábgomba tönkjének ogyasztása nem ajánlott mivel nem emészthető
- a rókagombát, ha lehet, ne mossuk meg mert magábaszívja a vizet, sütés közben ne sózzuk meg mert szintén magába szívja a vizet és nem pirúl meg
- a kucsmagomba nagyon törékeny, mosáskor nagyon vigyázni kell rá
- a szarvasgomba párolásra használjunk hidegen sajtolt olívaolajat vagy vajat, semmi esetre se használjunk étolajat, kis tüzön pároljuk mert pillanatok alatt megüvegesedhet, ízét elveszti és megkeményedik
- a tuskógomba alsó 2/3-át nem használjuk fel és a többi részét is legalább 20 percig kell főzzük
- a fülőke szárát el kell dobni, a kalapját is meg kell hámozni
- a csiperke tetszés szerint szeletelhető de a laskagombát keresztirányban karikákra tanácsos vágni
- a gombát jénai edénybe fözzük, a fém edényektől oxidálodik és megváltozik az íze
- a gombaételeket ne fűszerezzük túlságosan
- a korallgomba ágait vágjuk le, testét pedig forázzuk le.
2011. április 11., hétfő
Mit kell tudni a gombáról
Labels:
lexikon
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése