2011. április 16., szombat

Diós rumos piskóta


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 4 tojás,
  • 25dkg cukor (vagy édesítő),
  • 4 evőkanál barack lekvár (én szilvát tettem),
  • 30 dkg liszt (én teljes kiörlésűt használtam), 
  • 1 tasak sütőpor
  • 13 evőkanál víz
  • kevés savanykás lekvár a krém alá (én egy vegyes lekvárt használtam, amit palacsintába szoktam tenni)
A krémhez: 
  • 1 dl tej,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 10 dkg darál dió,
  • 5 dkg apróra vágott dió,
  • 10 dkg vaj,
  • 10 dkg cukor,
  • ½ dl rum (én 1 fiola rum aromát használtam)
A tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük, majd sorban hozzáadjuk a lekvárt, lisztet, sütőport, vizet és a végén óvatosan a tojások felvert habját. Kikent kilisztezett tepsibe öntjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben elkezdjük sütni. Kb. 5 perc után, ha nagyon égne vegyük le 180 fokra és lazán dobjunk rá egy alufóliát. Mivel én szilvalekvárt és teljes kiörlésű lisztet használtam sokkal sötétebb lett a piskóta.
Közben a tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és a darált és darabos dióra öntjük. Hozzáadjuk a hideg vajat és a többi hozzávalót, majd krémesre keverjük (használjunk robotgépet). Az enyém elég híg lett, így amig a lap kihűlt, a krémet hűtőbe tettem, hogy megfagyjon.
Ha megsült a tészta és kihűlt, vízszintesen kettévágjuk. Majd megkenjük a lapokat, úgy hogy a legfelső lap tetejére is maradjon krém. Ha van még, szórjuk meg dióval vagy csoki reszelékkel. Tegyük be 1-2 órára a krém miatt a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Én az alsó lapot megkentem egy réteg savanyú lekvárral, és erre kentem rá a krémet. Aztán tortadarával szórtam meg.

Az eredeti recept itt található.

2 megjegyzés:

tücsi írta...

A diós-rumos piskótád nagyon jól hangzik, jól néz ki. Nem sütöttem még teljes kiőrlésü lisztből, mert egy kicsit sürübb lesz a tészta, ezért nem igazán kedvelem, de igazad van, egészségesebb.Kiprobálom.

martinelli írta...

Kedves Tücsi, igaz, hogy sűrűbb lesz, de ezt lehet korrigálni kevés vízzel, tejjel, esetleg vajjal/margarinnal. Én ma már szinte csak tk lisztet haszálok.