Kérésre ismét elkészítettem a harmonika kenyeret. Ezennel nem szalámival, hanem sajttal és paprikás olíva bogyóval. Recept ITT.
2012. május 10., csütörtök
2012. május 7., hétfő
Rusztikus pizza - kicsit másképp
Hozzávalók:
A tésztához
- 40 g olíva olaj,
- 30 g cukor,
- 350 g liszt, (én 650-es kenyérlisztet használtam)
- 130 ml tej,
- 1 tojás,
- 25 g élesztő,
- 10 g só (kicsit kell vigyázni a sóval, mert ha a szalámi is sós és a sajt is, akkor ez a mennyiség sok).
- száraz magos szalámi,
- mozzarella sajt,
- 1 db hagyma.
Az élesztőt a langyos tejben elkavart cukorral felfuttattam. A
lisztet és a sót egy tálba tettem, hozzáadtam az olajat és a
tojást, majd a felfuttatott élesztőt. A videón a szakács másképp
csinálja, de én szeretem felfuttatni az élesztőt. Jól
összedolgoztam, majd meleg helyen megkelesztettem. Utána két
részre osztottam, egyenként mindegyiket kinyújtottam és
megszórtam szalámival, sajttal és hagymával. Felcsavartam és
felszeleteltem mint a darázsfészket, majd a vágott felével
a sütőpapírral kibélelt kerek tepsibe tettem. Még 20 percig
hagytam kelni meleg helyen. Előmelegített sütőben megsütöttem.
Szépen szét lehet szedni, mint a darázsfészket.
Nézzétek meg a csatolt videót is. Én két nagyon érdekes és
hasznos dolgot tanultam belőle:
1. A sütőpapírt előbb megvizezi és összegyűri, mert (mondja
a videón) így jobban lehet alakítani a forma után. Ez új nekem,
még sosem hallottam ilyet, gondoltam kipróbálom. Nagyon meg vagyok
elégedve az eredménnyel. Jól összegyűrtem, kiszorítottam belőle
a vizet és utána kisimítottam és a papír nem szakadt el. Eddig
mindig türögettem, de ezután így csinálom, ha kerek tepsit
használok.
2. A tésztás tálat nejlon zacskóba tette és úgy hagyta
kelni. Én is így tettem és jó ötlet. Átveszem.
Labels:
olasz konyha,
pizza,
receptek
2012. május 6., vasárnap
Cukros golyók
Hozzávalók:
- 5 dkg olvasztott vaj,
- fél pohár cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 csipet só,
- 1 késhegynyi őrölt fahéj,
- 1 tojás,1 tojássárgája,
- 1 evőkanál friss presszókávé,
- 1 evőkanál baracklikőr,
- 2 pohár liszt (egy és egy negyed csésze fehér liszt, háromnegyed csésze teljes kiőrlésű liszt),
- teáskanál sütőpor,
- 1 evőkanál durva kristálycukor
A tojás és a tojássárgát habosra kavartam a cukorral.
Hozzáadtam a sütőport, a vaníliás cukrot, a sót, a fahéjat, a
kávét és jól összekavartam. Aztán hozzáadtam a likőrt, a
lisztet és a kihűlt olvasztott vajat, majd ismét jól
összekavartam. Kézzel apró golyókat formáltam belőle, cukorba
mártottam és a nem cukros felével a sütőpapírral kibélelt
tepsibe helyeztem. Előmelegített sütőben megsütöttem.
Labels:
apró sütemények,
édességek,
receptek
Csőben sült burgonya omlett
Hozzávalók:
- 3 db főtt burgonya,
- 3 tojás,
- 2 csipet szárított petrezselyemzöld,
- só,
- bors,
- kukorica,
- reszelt sajt,
- 1 evőkanál olíva olaj.
A burgonyát karikára vágtam, a tojásokat egy tálban felvertem,
sóztam, borsoztam, hozzáadtam a petrezselyemzöldet és burgonyát
majd jól összekavartam. A jénai aljára öntöttem az 1 evőkanál
olíva olajat, elkentem vele a tálat egyenletesen, majd beleöntöttem
a tojásos burgonyát. Elegyengettem, hogy ne legyen túl sok egymáson,
rászórtam a kukoricát és a sajtot, majd közepes lángon
megsütöttem.
2012. május 3., csütörtök
Tehéntúrós gombóc
Hozzávalók 10 gombóchoz:
- 250 g sovány tehéntúró,
- 1 tojás,
- 2 – 3 evőkanál gríz,
- egy csipet só,
- kevés zsemlemorzsa,
- cukor vagy lekvár az édesítéshez, esetleg tejföl, aki úgy szereti
A tehéntúrót egy tálba tettem és villával összetőrtem.
Hozzáadtam a tojást, a két kanál grízt, és jól összekevertem.
Kb. 10 percig állni hagytam. Közben feltettem a vizet főni. Tíz
perc eltelte után gombócokat formáltam belőle és a fövő vízbe
dobtam őket. Amikor feljönnek a víz tetejére, már ki lehet venni
őket a vízből. Kb. 6 – 7 perc alatt megfőnek. Amíg
főttek, addig kicsit megpergeltem a zsemlemorzsát, aztán a
gombócokat szűrő kanállal kivettem a vízből, hagytam
lecsepegni, aztán beleforgattam a zsemlemorzsába. Cukorral
tálaltam. Könnyű étel és aránylag kalóriaszegény.
Labels:
főételek,
tehéntúrós
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)