Hozzávalók
- 45 dkg liszt,
- 3 dl tej,
- 1 tasak élesztő,
- 5 dkg cukor,
- 1 vaníliás cukor,
- 5 dkg olvasztott margarin,
- 1 csipet só,
A töltelékhez:
- 15 dkg ribizli lekvár,
A sütés előtt és után:
- 1 tojás sárgája,
- kristálycukor.
Langyos tejben elkevertem 1 kanál kristálycukrot, és feloldottam benne az élesztőt és hagytam felfutni. Egy keverőtálba beletettem a lisztet, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és jól összekevertem. Egy mélyedést készítettem a közepére, beleöntöttem az élesztős tejet, hozzáadtam a megolvasztott margarint, és az egészből egy lágy tésztát dagasztottam. A tészta tetejét meghintettem egy kis liszttel, és ismét ruhával letakarva kelesztettem egy órán át, amíg a tészta duplájára nem kelt. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára borítottam, majd kinyújtottam kb. 4-5 mm vastagságúra. Hosszúkás, kb. 12×10 cm-es téglalapokat vágtam belőle. Minden téglalap közepére egy lekvárcsíkot helyeztem, és a tészta két végét ráhajtottam, majd az egészet feltekertem. Avval a felével tettem a tepsibe, ahol a tészta fedi egymást, tehát az került alulra. Szorosan egymás mellé raktam őket. Letakartam a tepsit egy konyharuhával, és 40 percig kelesztettem a buktákat. A sütőt ezalatt előmelegítettem 180° C fokra (légkeveréses 160° C fok). Amikor megkeltek a bukták, a tetejüket megkentem a tojás sárgájával, megszórtam cukorral és a sütőbe toltam. Kb. 40 – 50 perc alatt pirosra sütöttem.
3 megjegyzés:
Kedves Martinelli! Valahogyan az nlcafe sütik képekkel című fórumból jutottam el hozzád. Tudom, nem idevágó amit kérdezek, de olvastam nálad a sütikinyomós sütidről és láttam is képet, ahogyan elkészítetted a csodás sütiket. Elárulnád nekem is a trükköt? Már többször próbáltam, de sehogyan sem jön össze nekem a szép süti a kinyomóból. Mit rontok el? Azt hittem a receptem nem jó, de ma már gondolom az majd'hogynem mindegy, a lényeg, hogy omlós tészta legyen. De nekem sosem válik le arról a "karikáról" a formázóról, csak hosszú kígyócskák lesznek. Tudnál nekem segíteni mi lehet a baj? Előre is köszönöm!!!
Eper
Nagyon ínycsiklandóak a buktáid, gratulálok.
Eper, válaszoltam.
Mrita: köszönöm.
Megjegyzés küldése