Hozzávalók
- fél kg liszt (000)
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 50 g + 100 g porcukor
- csipet só
- 2 dl + 1 ek tej
- 2 tojás
- 1 tojássárga
- 5 ek olaj
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg darált dió
A lisztet tálba szitáltam, belekevertem a tojásokat, az olajat, hozzáadtam az előzőleg 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatott élesztőt, 50 g porcukrot és egy csipet sót. 1 dl tejet meglangyosítottam és gyúrás közben apránként hozzáadtam a masszához. Jól összedagasztottam, amíg jó puha tésztát kaptam, ami nem ragadt se a kezemhez, se a tálhoz. Meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztettem (kb. háromnegyed óra alatt). Utána két cipóra osztottam a tésztát. Mindegyiket kinyújtottam, kb. 4 mm vastagra, téglalap formára. Mindkét tésztalapot megkentem lágy vajjal. A 10 dkg porcukrot összekevertem a dióval és egyenletesen megszórtam vele a tésztákat aztán szorosan feltekertem. Éles késsel 3 cm vastag karikákra vágtam a tekercset. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, és tetejüket megkentem az evőkanálnyi tejjel elkevert tojássárgával. Előmelegített sütőbe tettem és aranyszínűre sütöttem.
5 megjegyzés:
Nagyon jól néznek ki:) Nálunk a kakós és fahéjas a menő, de próbálkozom mindenféle töltelékkel. A diós is nagyon finom lehet.
Guszta, biztosan nagyon finom ! Szeretem még kókuszos töltelékkel is!
Trollanyu, Éva: köszönöm szépen.
Nagyon finom lehet diósan is a csiga. :) Nem is tudom, miért csak kakaósan csinálom?, fahéjast már tervbe vettem, utána jön azt hiszem a diós is. :)))
Holnap ilyesmit szeretnék sütni :)
Megjegyzés küldése