Hozzávalók 8 kalácshoz:
- 60 dkg 000-ás finom liszt,
- 3 dl langyos tej,
- 1 tasak szárított élesztő,
- 5 evőkanál cukor,
- 1 mokkáskanál só,
- 2 evőkanál vaj,
- 1 tojás,
- 3 evőkanál kakaópor,
- 1 tojás sárgája a kenéshez
- 20 dkg darált dió,
- 20 dkg cukor
- 2 tojás fehérje.
Az élesztőt egy dl langyos cukros tejben felfuttattam. Közben a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót, a vajat és a végén a felfutott élesztőt. Kézzel alaposan kidagasztottam. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától vagy a kezünktől. Letakarva, meleg helyen kb. 40 percig kelesztettem. Utána lisztezett gyúrófelületen gyengéden átgyúrtam és 8 egyenlő részre osztottam. A tojásfehérjéből kemény habot vertem, hozzáadtam a cukros diót és óvatosan összekavartam.
Minden darabot hosszúkás formára kinyújtottam, megtöltöttem a diós töltelékkel és óvatosan lezártam a végeit. Kicsit még formáltam rajta, aztán összehajtogattam. Tepsibe téve, letakarva még 30 percet hagytam kelni. Addig előmelegítettem a sütőt és a fél óra letelte után a kalácsokat megkentem tojássárgával, majd ropogósra sütöttem.
6 megjegyzés:
Nagyon guszta! Biztosan finom lehet jó hideg kakaóhoz! Én legalábbis azzal ennél !
Köszi Éva. Én sima tejjel iszom, mert kakóval túl sok lenne a kalória és a cukor.
Érdekes kalács:-) Nagyon csinik, tetszik a formázás. Ez nekem való!
Imádom a diós kalácsot! Érdekes csak ebben tudom megenni a diós dolgokat...Nagyon jó a formázás!
Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik.
Ez nagyon guszta :)kipróbálom :)
Megjegyzés küldése