2011. április 10., vasárnap

Zabpelyhes francia kenyér

Hozzávalók:
  • 50 dkg teljes kiörlésű liszt,
  • 10 dkg fehérliszt,
  • 5 dkg zabpehely, 
  • 1 tasak szárított élesztő, 
  • 2 kk só, 
  • 1 kk cukor,
  • 1 dl olaj ,
  • mák a tetejére (elhagyható),
  • kb. 3 dl langyos víz.

Az élesztőt 150 ml langyos vízben elkeverjük, hozzáadunk 1 kk cukrot és meleg helyen fél óráig állni hagyjuk (amig felfut). Eközben a lisztet és a zabpelyhet kimérjük, ha hideg helyen volt, langyosítsuk meg mikrohullámú sütőben (2 perc a legkisebb teljesítményen), vagy egy tálban tegyük meleg helyre az élesztő felfutásáig.
A lisztet és az élesztőt 2 kiskanál sóval összekeverjük, hozzáadjuk az olajat és annyi (kb. 150 ml) vizet adunk hozzá, hogy egynemű masszát kapjunk, majd egy megfelelő méretű edényben addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz a tészta. Ha nem bírjuk kézzel dagasztani, akkor mixerrel dagasszuk, én is ezt tettem. A tetejét megszórjuk liszttel, leterítjük konyharuhával (gyakorlott kenyérsütők szerint a piros kockás az igazi :-), és egy órát állni hagyjuk. Amikor duplájára nőtt, még egyszer alaposan átdagasztjuk, majd olajjal kikent sütőformába tesszük (én jénaiba tettem), és betakarjuk. Kb. 3/4 órán keresztül meleg helyen pihentetjük. A sütőt 240 °C-osra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat) előmelegítjük. Ha formában sütjük a kenyeret, a sütőrácsot a középső sínre toljuk. Mielőtt megkezdenénk a sütést, a megkelt kenyértésztát vízbe mártogatott kenőtollal megkenjük (én ezt elfelejtettem), és betoljuk az előmelegített sütőbe. Fontos, hogy 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Ha hirtelen pirulna a kenyér, a tetejére alufóliát teszünk. A sütési idő kb. 45 perc.
A megsült kenyeret még egyszer vizes kenőtollal megkenjük, és farácsra rakjuk hűlni. Kb. 1/2 óra múlva fogyaszthatjuk. Kenyérkendőbe csomagolva tesszük a kenyértartóba. A jó kenyér 3 nap múlva is jó ízű és puha lesz.

2 megjegyzés:

Mrita írta...

Martinelli ez csodálatos kenyér, még az illatát is érzem, gratulálok.

Marti M írta...

Köszi Mrita, lehetett volna jobb is, vághattam volna bátrabban a tetejét, de még kezdő vagyok kenyérsütés terén. Nyisd ki az ablakot, küldök belőle :)