2011. március 30., szerda

A csokoládé

Egy svéd tanulmány szerint a rendszeresen, de mértékkel fogyasztott csokoládé csökkenti a szívelégtelenség kockázatát.

A 32 ezer idôs svéd nôn végzett (hosszú távú) vizsgálat megállapította, hogy heti egy-két adag jó minôségû sötét csokoládé 32%-kal csökkenti a szívproblémák kialakulásának lehetôségét.

A csokoládé egészségmegôrzô tulajdonsága akkor nem érvényesül, ha a nôk naponta egy vagy több adag csokoládét fogyasztanak. Egy adag csoki alatt a tudósok átlagosan 19-30 grammot értenek.


A kutatók a vizsgálati alanyok csokoládéfogyasztását és annak a szívre gyakorolt hatásait kilenc éven keresztül kísérték figyelemmel. Észrevételeik szerint a kakaótartalom befolyásolja leginkább a szívvédô hatást: a mérések szerint a kakaóban lévô flavonoidok csökkentik a vérnyomást.

A nemzetközi tudóscsoport a Circu-lation: Heart Failure címû amerikai szaklapban jelentette meg tanulmányát.

Murray Mittleman, a kutatás vezetôje szerint a csokoládé szívvédô hatása nagyobb mennyiség fogyasztásakor valószínûleg a meg- növekedett kalória-bevitel és az ebbôl következô súlygyarapodás miatt csökken.
_______________

Forrás: Népujság, Augusztus 18, 2010,

Nincsenek megjegyzések: