2012. február 22., szerda

Szelektív hulladékgyűjtés


Már jó ideje a szelektív hulladékgyűjtés híve vagyok. Nagyon hasznosnak tartom és igyekszem minél ügyesebben végezni. Sajnos még mindig sokan vannak azok, akik nem foglalkoznak vele, mindent egy helyre dobálnak. Lustaság? Hanyagság? Nemtörődömség? Nem tudom mi a helyes válasz a kérdésre, de remélem nem tart sokáig és idővel mindenki megtanulja, hogy ez nélkülözhetetlen manapság. 
Most puszta kíváncsiságból teszem fel a kérdést: Te is a szelektív hulladékgyűjtés híve vagy? Ha igen, akkor kérlek írd meg ehhez a bejegyzéshez. Kíváncsi vagyok hány hozzászólás lesz. Előre is köszönöm.

10 megjegyzés:

Kati írta...

Én szelektíven gyűjtöm a szemetet, de amikor viszik el a kocsin összekeverik őket, sajnos:(

Éva írta...

Jelentem én is a szelektív hulladékgyűjtés híve vagyok. Itt a lépcsőházunknál nincs közvetlenűl konténer de külön gyűjtöm a papírt és a flakonokat, valamint az üveget is külön elszoktam vinni két lépcsőházzal messzebb lévő konténerbe. Sajnálattal látom én is hogy nem sokan figyelnek erre oda. Azon kívűl hogy környezetünket is óvjuk, de nem gondolnak bele hogy ha tehermentesítenék a meglévő kukánkat/nem dobnák bele a müanyagpalackokat/ sokkal kevesebb kuka ürités kellene. Nem nagy fáradtság elvinni!

marisz57 írta...

Én is különválogatom a papírt (az unokám gyűjti), a pillepalackot(szintén neki), a nem felhasználható üvegeket konténerbe viszem, a hivatalos iratokat, amin név és cím is van eltüzeljük(jó begyújtós), a konyhai hulladékot megeszik a csirkék, a fa tüzeléséből keletkező hamut a kerti földbe gereblyézzük.Most ennyi jutott eszembe. Alig kerül szemét a kukába, fiozetni mégis annyit kell, mintha mindig tömve lenne.

Dulmina írta...

Én évek óta szelektíven gyűjtöm, és amit lehet, hasznosítok, illetve már "be se szerzem". A kerti és a konyhai hulladék jó részét komposztálom, a papírt betüzeljük, a zacskókat, üvegeket, műanyag dobozokat újra meg újra használom, amíg tönkre nem mennek. Agyoncsomagolt árut nem veszünk, és mindig viszünk saját zacskót, táskát a boltba meg a piacra. A 120 literes kukazsák megtöltése kb. féléves projekt kettőnknek :)

Vica írta...

Én Olaszországban élek és nálunk tavaly vezették be a háztartásonkénti szelektiv gyüjtést.A lehetőség eddig is megvolt mert voltak kihelyezve szelektiv gyüjtök.Azota látom igazán milyen őrületes mennyiségü a müanyag és papirhulladék.Iszonyatos.Ezenkivül még van egy "zöld udvar"-itt el lehet helyezni még a nem kivánatos háztartási gépeket is és papir,müanyag,fém,minden elektronikai dolgot, hulladékot.Mi 22 eurot fizetünk 3 hónapra szemétdijat.Ha használod a zöld udvart akkor kapsz egy mágnes kártyát és csak 1 feltétele van annak hogy használd,évente 100 kg szemetet kell itt elhelyezned.Cserébe kedvezményt adnak a szemétdijbol ami 5 euro minusz.Itt nagyon sok vállalkozo használja mert pl.épitkezéseknél rengeteg a papirhulladék(zsákok,takarofoliák).

Unknown írta...

Mi is szelektíven gyűjtjük a szemetet, amennyire lehet. Az oviba visszük a műanyag flakonokat, mert azért pénzt kapnak.Az iskolának gyűjtjük a papírt, mert még nálunk van év vége felé papírgyűjtés és ez megy az iskola alapítványának. Még a tejes dobozt is gyűjtöm, kimosom és egymásba teszem (kb. 10 db megy egy dobozba). Most már a sörös dobozt is tudjuk hová tenni, visszük a SPAR-ba.

trollanyu írta...

Nálunk 3 külön kuka van, egy normál, egy papíros és egy komposztos. Ezenkvül egy speciális műanyag zsákban gyűjtjük az újrahasznosítható műanyagot, azt is elviszik. Az üveget és fémdobozt pedig egy konténerbe viszem,ha összegyűlik, az sincs messze. A pet palackot, sörösdobozt pedig a boltokban lévő automatákba lehet visszavinni és le lehet vásárolni az érte kapott pénzt.Itt egyébként az emberek 90 %-a ezt csinálja.

Marti M írta...

Én is külön gyűjtök mindent itthon, aztán elviszem a gyűjtő kukába, ami kb. 5 percnyi gyaloglásra van. Papirt, műanyagot szoktam vinni, üveget, amikor van. De mindig vigyázok, minden cimkét megnézek, nem pazarolok.

csipike írta...

Igen, igen én is ;-). Megkönnyítve a dolgunkat, közel vannak a konténerek is, hátha ezzel a kevéssel is teszek valamit a környezetünk védelméért.

Kreatív konyha írta...

Szeretem ezt a témát és fontosnak tartom. Mi is szelektíven gyűjtjük a szemetet, papírhulladékot, üveget, műanyagot külön, mindent a saját konténerébe dobunk, amikor már itthon túl sok van. Van komposztunk is, a gyümölcs és zöldséghéj, tojáshéj, stb arra megy, igaz most télvíz idején lusta vagyok felvinni, most öntöm simán a kukába. Az elemeket mindig a kisfiam elviszi az óvodába a veszélyes hulladék gyűjtőbe.
Egyébként ezt a szelektív hulladékgyűjtést nekem keményen tanulni kell (és sokszor elfelejtem), viszont már 6 éves fiam teljes természetességgel csinálja, ők tanulnak is erről az óvodában.