2011. december 2., péntek

Diós csiga


Hozzávalók
  • fél kg liszt (000)
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 50 g + 100 g porcukor
  • csipet só
  • 2 dl + 1 ek tej
  • 2 tojás
  • 1 tojássárga
  • 5 ek olaj
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió

A lisztet tálba szitáltam, belekevertem a tojásokat, az olajat, hozzáadtam az előzőleg 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatott élesztőt, 50 g porcukrot és egy csipet sót. 1 dl tejet meglangyosítottam és  gyúrás közben apránként hozzáadtam a masszához. Jól összedagasztottam, amíg jó puha tésztát kaptam, ami nem ragadt se a kezemhez, se a tálhoz. Meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztettem (kb. háromnegyed óra alatt). Utána két cipóra osztottam a tésztát. Mindegyiket kinyújtottam, kb. 4 mm vastagra, téglalap formára. Mindkét tésztalapot megkentem lágy vajjal. A 10 dkg porcukrot összekevertem a dióval és egyenletesen megszórtam vele a tésztákat aztán szorosan feltekertem. Éles késsel 3 cm vastag karikákra vágtam a tekercset. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, és tetejüket megkentem az evőkanálnyi tejjel elkevert tojássárgával. Előmelegített sütőbe tettem és aranyszínűre sütöttem.



5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon jól néznek ki:) Nálunk a kakós és fahéjas a menő, de próbálkozom mindenféle töltelékkel. A diós is nagyon finom lehet.

Éva írta...

Guszta, biztosan nagyon finom ! Szeretem még kókuszos töltelékkel is!

martinelli írta...

Trollanyu, Éva: köszönöm szépen.

Csilla írta...

Nagyon finom lehet diósan is a csiga. :) Nem is tudom, miért csak kakaósan csinálom?, fahéjast már tervbe vettem, utána jön azt hiszem a diós is. :)))

Mindennapok írta...

Holnap ilyesmit szeretnék sütni :)