2011. június 20., hétfő

Ribizlilekvár





Hozzávalók:
  • 2 kg ribizli (én pirosat és fehéret 2/3 – 1/3 arányban vegyesen főztem),
  • 70 dkg cukor,
  • minden üvegre 1 késhegynyi szalicil,
  • celofán,
  • gumi.
A ribizlit jól megmostam, leszemeltem és egy teflonos fazékba öntöttem. Egy fél centiméter vastag vaslapra elterítettem 1 ujjnyi sót, rátettem a gáztűzhelyre, begyujtottam és a ribizlit feltettem főni. Kevés vizet öntöttem alá,  nehogy odaégjen amíg levet enged. Kavargatás mellett addig főztem, amíg a ribizliszemek szétfőttek. Ekkor egy sűrű szitán átpasszíroztam, és csak a levét tettem vissza főni. Addig főztem, amíg a kellő sűrűséget megkaptam, ekkor hozzáadtam a 70 dkg cukrot és folyamatos kavargatás mellett ismét felforraltam. Üvegekbe tettem és „szalicil két réteg celofán közé” módszerrel lekötöttem, majd száraz dunsztba tettem reggelig. Nekem 4 db. 4 decis üveg lekvárom lett.


3 megjegyzés:

Mrita írta...

Hát ez nagyon guszta, egy kicsit küldhetnél.

martinelli írta...

Mrita, egyet félreteszek neked.

wanna írta...

Szép lett! Én szalicilt és egyáltalán tartósítószert semmihez nem használok, dzsemeknél, lekvároknál a 60-70%-os cukortartalom kiváltja. Befőtteket, savanyúságot sterilizálok :)