2011. május 10., kedd

Erdélyi húsgombocleves

Hozzávalók 6 személyre:
  • fél kiló darált hús
  • 4 nagy sárgarépa
  • 1 nagy fehérrépa
  • 3 cikk fokhagyma
  • 2 tojás
  • ételízesítő
  • bors
  • búzadara
  • ecetes tárkony
  • kevés tej
A sárgarépát lereszeljük, és kevés olajon megpároljuk. Ez azért szükséges, mert így a levesnek szép sárgás színe lesz. Annyi vizet öntünk rá, amennyi levest szeretnénk. A fehérrépát is lereszeljük, beletesszük a levesbe.  Hozzáadjuk az ételízesítőt, az ecetes tárkonyt (de csak a tárkonyt, ecetet még nem) és félpuhára főzzük. Közben a darált hústtvillávall kissé összekavarjuk, adunk hozzá egy egész tojást, 3cikkk apróra tört fokhagymát, sót, borst és 1 ek búzadarát (ettől puhább, szivacsosabb lesz a gombóc). Jól összedolgozzuk és kb 10 percig állni hagyjuk. Utána olajos kézzel gombócokat formálunk belőle, a levesbe tesszük és puhára főzzük. Amikor a gombócok is puhára főttek, egy tojást szétválasztunk,  a fehérjét a fövő levesbe öntjük és megfőzzük. A tojásfehérjét nem muszáj hozzáadni, de ha már megvan, fel lehet használni, mert finom lesz. Miután megfőtt, a tüzet eloltjuk. A tojássárgából és fél csésze tejből habarást készítünk, hozzáadjuk  a leveshez, és már nem tesszük vissza a tűzre, mert „túrós” lesz, vagyis a habarás összemegy. Ezután megkóstoljuk, és adunk hozzá tárkonyecetet.  Tejföllel tálaljuk. Nagyon finom és laktató.

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nagyon szeretem a húsgombócos levest, és a tojást kispórolom belőle, mert anélkül is jól összeáll, ellenben sok hagymát és petrezselyemzöldet keverek hozzá! Ki fogom próbálni ezt a variációt is, elmentem a receptet :)

Marti M írta...

Vicuska, biztos finom lehet a Te recepted szerint is, egyszer kipróbálom. Örülök, hogy tetszik a recept.