2011. április 9., szombat

Kömény

Mihez használjuk:
  • Levesek 
  • Saláták 
  • Főzelékek 
  • Sültek 
  • Kőrözöttek 
  • Káposztás ételek
  • Burgonyás ételek
  • Sajtos ételek 
  • Túros ételek
A karvon illóolaj (az illóolaj különböző terpén-származékokat tartalmaz, ezek közül az egyik a karvon) a gyomor-béltraktus működésére hat, serkenti a gyomornedv-termelést, nyugtató és görcsoldó. Jótékony hatással van a bélflórára is, valamint fontos alkotórésze a szélhajtó és emésztést javító teakeverékeknek.
A kömény megszünteti a puffadást, és a tudományos álláspont szerint segíti az idegi eredetű szív- és gyomorpanaszok gyógyulását.
A népi gyógyászatban a szoptatós kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére ajánlják.
Tea: Összetörünk fél teáskanálnyi köményt, majd leöntjük 2 dl forrásban lévő vízzel. Negyedóra elteltével leszűrjük, és étkezés előtt fogyasztjuk

Nincsenek megjegyzések: