2011. április 9., szombat

Az albán konyha és étkezési szokások

Mivel Albánia mediterrán klímájú ország, konyháját sokféle hatás érte történelme során. Ezek közül felsorolható a bizánci, a szerb, a bolgár, az olasz hatás, a dalmát városokkal való érintkezés és természetesen legerősebb a természeti környezet hatása.
A tengerből halat, rákot, kagylót, a köves, sziklás, hegyoldalakon zöldségeket, gyümölcsöket, olívabogyót termelnek. A húsok közül a legkedveltebb a juh- és a kecskehús. Az albán konyhát természetes, egyszerű ízek jellemzik.
Az étkezés ezekben az országokban a meleg éghajlat miatt 1-2 órával eltolódik. A reggelire nem fektetnek nagy hangsúlyt. Sok erjesztett tejterméket, joghurtot, kefirt, juhsajtot, kecsketúrót fogyasztanak. Délben néhány órás pihenőt tartanak. Náluk a legfontosabb étkezés az esti étkezés.

Nincsenek megjegyzések: