2011. március 30., szerda

Sereges tölcsérgomba (Clitocybe gibba)

A kalaposgombák rendjén belül a pereszkefélék családjába tartozó Clitocybe nemzetség egyik gombája
Aránylag kistermetû, szabályosan tölcséresedô, ritkán kukacosodó, ízletes éti gomba.
Kalapja világos, bôrszínû (itt nem az afrikaiakra gondolunk), esetleg kissé okkeres, halványan rozsdás. Fiatalon domború, a közepén púpos, idôvel ellaposodó, majd tölcséressé válik, de a tölcsér közepén általában megmarad a kis púp. A kalap széle eleinte begöngyölt, majd kiterülô, általában szabályos, de olykor lehet kissé hullámos, bordás is. Kalapbôre sima, selymesen nemezes. Jellemzô átmérôje 4-6 cm.

 
Lemezei keskenyek, sûrûn állók, a tönkre mélyen lefutók, a kalapnál világosabb színûek, fehéresek.
Tönkje tömött, rugalmas, karcsú, lefelé kissé vékonyodó, tövénél általában vastagabb, és gyakran bolyhos, szálas. Színe a kalapéval megegyezô vagy annál kissé világosabb. Magassága 4-7 cm, vastagsága 0,5-1 cm.
Húsa fehéres, a kalap szélénél rugalmas, a tölcsér belsejénél inkább puha, a tönkben rostos. Enyhén fûszeres, mandulaszagú, de fûszeresen kalácsillatú minôsítés is olvasható egy gombahatározó könyvben. Íze enyhén édeskés.

Figyelem: Összetéveszthetô az étkezésre nem ajánlott rozsdasárga tölcsérgombával, bár annak kalapja, tönkje kifejezetten sötétebb, rozsdaszínû, íze pedig kesernyés, csersavas. Hasonlít rá a súlyosan mérgezô parlagi tölcsérgomba, de az inkább erdôszéleken, füves helyeken, réteken terem, föld- vagy fûszagú, tönkje a kalap átmérôjénél rendszeresen rövidebb, görbülô, színe is szürkésebb, mint a sereges tölcsérgombáé.

Minden gombás ételhez felhasználaható:

* levesnek,
* rizses gombának,
* paprikásnak,
* tölteléknek palacsintába.
Szépen szárítható, ezért télen is, vízben való áztatás után, bármilyen ételt készíthetünk belőle. A szárítmányból készült gombaport ízesítésre használhatjuk.

Forrás:
- Málnási András, Gombaszakértő - Népujság Junius 6, 2010
- Wikipédia

Nincsenek megjegyzések: