2011. szeptember 7., szerda

Tea keverék


Ezt a receptet kedves ismerősömtől, Jancsi bácsitól kaptam. Nagyon finom tea készül belőle. Próbáljátok ki ti is. Arra kell vigyázni, hogy szedéskor ne a szennyezett útszéli növényt szedjük, hanem tiszta helyről olyat gyüjtsünk, ami nem szennyezett.


Idézem a receptet:
 1. orbáncfű (csengőfű),
 2. cickafark,
 3. menta (fodor vagy bors),
 4. kakukkfű (vadcsombord),
 5. szurokfű,
 6. hárs levél,
 7. málna levél (eper vagy szamóca),
 8. fehér paszuly héj (kevés, cukorbetegeknek több),
 9. apró bojtorján (tüdőfű),
 10. kamilla,
 11. akác,
 12. cseresznyeszár,
 13. meggyszár,
 14. hecserli (megtörve, darabosan),
 15. fagyöngy (vérnyomásos betegeknek több),
 16. áfonya levél és szár (vörös vagy fekete, ami van),
 17. kökény (megtörve),
 18. bodza,
 19. galagonya (levél és virág),
 20. fehér csalán virág,
 21. csalán levél.
Bármelyik hiányozhat. Már 2 – 3 - 5 keverék is jó. Árnyékban szárítani. Csészénként fél teáskanál citromlével inni. Mindegyik valamely szerv gyógyítására vagy betegség megelőzésére szolgál. A drog kevés bennük, csak az egészség fenntartására szolgál.Epe, máj, szív, vérnyomás, cukor stb. betegségeket gyógyít, ill. megelőz.

3 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Hű, micsoda varázsital! Nem semmi összetétel..Csak az a baj, hogy én a mezőn állnék, mint "borjú az új kapu előtt", azt sem tudnám mit is szedjek..De hát ezért van a gyógyszertár és az egészségbolt. Ízletes tea lehet...

Gerdi írta...

Mifelénk áfonya nincs, de a többi fellelhető, (a szurokfűt nem ismerem),s gyűjteni is szoktunk. Őszi kirándulásra remek alkalom kökényt, csipkebogyót s galagonyát szedni...

Éva írta...

Környékemen nem találnék olyat ami nem poros. Gyógyszertárban szoktam vásárolni ezek közűl kb. 6 féle van meg nekem, amit szoktam inni!