2011. szeptember 22., csütörtök

Gulyáskrém


Hozzávalók:
  • 2 kg paradicsom
  • 1.2 – 1.3 kg paprika,
  • 5 nagy (öklömnyi) fej hagyma,
  • 3 fej fokhagyma (figyelem, nem cikk, hanem fej),
  • 2 szál zellerlevél,
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 1 db fahéj (kb. mint a kisujjam),
  • 2 szem szegfűbors,
  • 10 – 15 szem bors,
  • kb. 2 ek. só,
  • kb. 2 ek. cukor (ez attól is függ, hogy mennyire édes a paradicsom és a paprika, na meg ízlés szerint kell adagolni),
  • 4 közepes babér levél,
  • 2 db csípős paprika
A paprikát, a hagymát, a fokhagymát, a zöld fűszereket ledaráltam, a paradicsomot lehajaztam és apróra vágva hozzáadtam a ledarált zöldségekhez, aztán az egészet feltettem főni. A paradicsomot ki is lehet passzírozni, ha a magot nem akarjuk beletenni, vagy használhatunk paradicsomlevet is friss paradicsom helyett. Szóval az egészet feltettem főni, beletettem a borst, a babérlevelet, a szegfűborsot, a fahéjat, a csípős paprikát és 1 kk. sót. A másik kanál sót és a cukrot csak a végén adtam hozzá.
Folyamatos kavarás mellett addig főztem, amíg a leve elfőtt (kb. amíg felére apadt, ez olyan 3 óra volt). Ezután hozzáadtam a sót és a cukrot, kivettem belőle a babérlevelet, a fahéjat és a csípőst, üvegekbe tettem, lekupakoltam, majd száraz dunsztba tettem másnapig. 

Gulyáshoz, pörköltekhez, levesekhez lehet használni.

4 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Itt is köszönöm a segítséget illetve a tippet! Örülök, hogy szívesen jössz hozzám, várlak mindig szeretettel! A gulyáskrém pedig tök jó recept! :o)))

Mrita írta...

Fantasztikus recept!

Gerdi írta...

De jó, ilyet is szeretnék készíteni, jókor jött a recept! Köszi!

Marti M írta...

Köszönöm lányok.