2011. május 22., vasárnap

Csillei



Hozzávalók:
  • 50 db hámozott piros, érett paradicsom
  • 10 db paradicsompaprikakicsumázva
  • 10 db közepes hagyma
  • 3 db csipőspaprika
  • 3 db zeller
  • 2 evőkanál só
  • 2 csésze cukor
  • 0,5 l ecet
Fűszerek:
  • 2 db szerecsendió reszelve
  • 1 evőkanál darabos fahéj
  • 1 evőkanál szegfűszeg
  • 3 cikk fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • egy kevés szemes bors.
A paradicsomot forró vízbe tesszük, amikor a héja kezd megrepedezni kivesszük, meghámozzuk és négybe vágjuk. Egy nagy lábasban főni tesszük, hozzáadjuk a ledarált paprikát, zellert és a hagymát. Egy fél órát főzzük, azután beletesszük a cukrot, az ecetet, a sót és még 2 órán keresztül főzzük. Végül hozzáadjuk a fűszereket és még 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe tesszük, azonnal lekötözzük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Felvágottak, húsfélék mellé, pizzára, de akár vajas, vagy zsíros kenyérre kenve fogyaszthatjuk. 

3 megjegyzés:

Csillámpóni írta...

Hasonlót szokott csinálni anyu azt mi "erős pistának" hívjuk és jó erős.

Marti M írta...

Ismerem az Erős Pistát, de ez nem csípős, inkább édes - savanyú, a csípős paprika csak épp ízt ad neki, mi nem szoktunk annyit beletenni, hogy csípjen. Pontosabban 2 változatot szoktunk főzni, egy csípőst és egy nem csípőst.

Ani írta...

Bocsi, én vaksi, megtaláltam a csilleit!)))