2011. április 8., péntek

Csombor (borsfű)

Mihez használjuk:
  • Mártások 
  • Saláták 
  • Pácolt húsok 
  • Sült húsok 
  • Bablevesek 
  • Babfőzelékek 
  • Krumplis ételek 
  • Gombás ételek 
  • Káposztás ételek

A csombor-tea jó hatással van a máj és a veseműködésre. A növény egész föld feletti részét szedjük, s miután megszáradt szitáljuk át drótszitán, hogy a fás részt eltávolítsuk. Forrázatát emésztésserkentőnek, étvágyjavítónak, szélhajtónak, köptetőnek, valamint alacsony vérnyomásban és bélhurutban szenvedők használják. Ezenkívül bélféregűző szerként használják a népgyógyászatban.Gyógyteának ajánlott.

Hatóanyagai: B1 vitamin, béta karotin, bór, borneol, cserző anyagok, cukor, cymin, fehérjel, fenolvegyületek, foszfor, gyanta, illóolaj, kalcium, kálium, kámfor, karvakrol, limonén, linalool, linolénsav, mangán, nátrium, niacin, nyálka, réz, rozmarinsav, szénhidrát, sztearinsav, tannin, thujon, timol

Nincsenek megjegyzések: