Hozzávalók:
- 50 db hámozott piros, érett paradicsom
- 10 db paradicsompaprikakicsumázva
- 10 db közepes hagyma
- 3 db csipőspaprika
- 3 db zeller
- 2 evőkanál só
- 2 csésze cukor
- 0,5 l ecet
- 2 db szerecsendió reszelve
- 1 evőkanál darabos fahéj
- 1 evőkanál szegfűszeg
- 3 cikk fokhagyma
- 3 db babérlevél
- egy kevés szemes bors.
A paradicsomot forró vízbe tesszük, amikor a héja kezd megrepedezni kivesszük, meghámozzuk és négybe vágjuk. Egy nagy lábasban főni tesszük, hozzáadjuk a ledarált paprikát, zellert és a hagymát. Egy fél órát főzzük, azután beletesszük a cukrot, az ecetet, a sót és még 2 órán keresztül főzzük. Végül hozzáadjuk a fűszereket és még 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe tesszük, azonnal lekötözzük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Felvágottak, húsfélék mellé, pizzára, de akár vajas, vagy zsíros kenyérre kenve fogyaszthatjuk.
Hasonlót szokott csinálni anyu azt mi "erős pistának" hívjuk és jó erős.
VálaszTörlésIsmerem az Erős Pistát, de ez nem csípős, inkább édes - savanyú, a csípős paprika csak épp ízt ad neki, mi nem szoktunk annyit beletenni, hogy csípjen. Pontosabban 2 változatot szoktunk főzni, egy csípőst és egy nem csípőst.
VálaszTörlésBocsi, én vaksi, megtaláltam a csilleit!)))
VálaszTörlés