2012. május 10., csütörtök

Harmonika kenyér sajttal és paprikás olíva bogyóval


Kérésre ismét elkészítettem a harmonika kenyeret. Ezennel nem szalámival, hanem sajttal és paprikás olíva bogyóval. Recept ITT.



2012. május 7., hétfő

Rusztikus pizza - kicsit másképp


Hozzávalók:
A tésztához
  • 40 g olíva olaj,
  • 30 g cukor,
  • 350 g liszt, (én 650-es kenyérlisztet használtam)
  • 130 ml tej,
  • 1 tojás,
  • 25 g élesztő,
  • 10 g só (kicsit kell vigyázni a sóval, mert ha a szalámi is sós és a sajt is, akkor ez a mennyiség sok).
A töltelékhez amit én használtam:
  • száraz magos szalámi,
  • mozzarella sajt,
  • 1 db hagyma.
Az élesztőt a langyos tejben elkavart cukorral felfuttattam. A lisztet és a sót egy tálba tettem, hozzáadtam az olajat és a tojást, majd a felfuttatott élesztőt. A videón a szakács másképp csinálja, de én szeretem felfuttatni az élesztőt. Jól összedolgoztam, majd meleg helyen megkelesztettem. Utána két részre osztottam, egyenként mindegyiket kinyújtottam és megszórtam szalámival, sajttal és hagymával. Felcsavartam és felszeleteltem  mint a darázsfészket, majd a vágott felével a sütőpapírral kibélelt kerek tepsibe tettem. Még 20 percig hagytam kelni meleg helyen. Előmelegített sütőben megsütöttem. Szépen szét lehet szedni, mint a darázsfészket.


Nézzétek meg a csatolt videót is. Én két nagyon érdekes és hasznos dolgot tanultam belőle:
1. A sütőpapírt előbb megvizezi és összegyűri, mert (mondja a videón) így jobban lehet alakítani a forma után. Ez új nekem, még sosem hallottam ilyet, gondoltam kipróbálom. Nagyon meg vagyok elégedve az eredménnyel. Jól összegyűrtem, kiszorítottam belőle a vizet és utána kisimítottam és a papír nem szakadt el. Eddig mindig türögettem, de ezután így csinálom, ha kerek tepsit használok.
2. A tésztás tálat nejlon zacskóba tette és úgy hagyta kelni. Én is így tettem és jó ötlet. Átveszem.

2012. május 6., vasárnap

Cukros golyók


Hozzávalók:
  • 5 dkg olvasztott vaj,
  • fél pohár cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 csipet só,
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj,
  • 1 tojás,1 tojássárgája,
  • 1 evőkanál friss presszókávé,
  • 1 evőkanál baracklikőr,
  • 2 pohár liszt (egy és egy negyed csésze fehér liszt, háromnegyed csésze teljes kiőrlésű liszt), 
  • teáskanál sütőpor,
  • 1 evőkanál durva kristálycukor 
A tojás és a tojássárgát habosra kavartam a cukorral. Hozzáadtam a sütőport, a vaníliás cukrot, a sót, a fahéjat, a kávét és jól összekavartam. Aztán hozzáadtam a likőrt, a lisztet és a kihűlt olvasztott vajat, majd ismét jól összekavartam. Kézzel apró golyókat formáltam belőle, cukorba mártottam és a nem cukros felével a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem. Előmelegített sütőben megsütöttem.


Csőben sült burgonya omlett


Hozzávalók:
  • 3 db főtt burgonya,
  • 3 tojás,
  • 2 csipet szárított petrezselyemzöld,
  • só, 
  • bors,
  • kukorica,
  • reszelt sajt,
  • 1 evőkanál olíva olaj.
A burgonyát karikára vágtam, a tojásokat egy tálban felvertem, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a petrezselyemzöldet és burgonyát majd jól összekavartam. A jénai aljára öntöttem az 1 evőkanál olíva olajat, elkentem vele a tálat egyenletesen, majd beleöntöttem a tojásos burgonyát. Elegyengettem, hogy ne legyen túl sok egymáson, rászórtam a kukoricát és a sajtot, majd közepes lángon megsütöttem. 


2012. május 3., csütörtök

Tehéntúrós gombóc


Hozzávalók 10 gombóchoz:
  • 250 g sovány tehéntúró,
  • 1 tojás,
  • 2 – 3 evőkanál gríz,
  • egy csipet só,
  • kevés zsemlemorzsa,
  • cukor vagy lekvár az édesítéshez, esetleg tejföl, aki úgy szereti
A tehéntúrót egy tálba tettem és villával összetőrtem. Hozzáadtam a tojást, a két kanál grízt, és jól összekevertem. Kb. 10 percig állni hagytam. Közben feltettem a vizet főni. Tíz perc eltelte után gombócokat formáltam belőle és a fövő vízbe dobtam őket. Amikor feljönnek a víz tetejére, már ki lehet venni őket a vízből. Kb. 6 – 7 perc alatt megfőnek.  Amíg főttek, addig kicsit megpergeltem a zsemlemorzsát, aztán a gombócokat szűrő kanállal kivettem a vízből, hagytam lecsepegni, aztán beleforgattam a zsemlemorzsába. Cukorral tálaltam. Könnyű étel és aránylag kalóriaszegény.