2012. március 2., péntek

Így jártam


Már rég vágytam egy olyan mérőcsészére, amiben lisztet is, cukrot is lehet mérni mérleg nélkül. Van nekem mérlegem, de gondoltam minek mindig elővenni, amikor egy csészével meg lehet oldani az egészet.
Aztán a sors úgy hozta, hogy megláttam az üzletben egy ilyen csészét és meg is vettem. 



Szerencsére, az első süti, amit az új szerzeményemmel akartam sütni, az egy jól bevált és kedvelt zsemle volt. Többször elkészítettem már, így tudtam, hogy hogyan is fognak viselkedni a hozzávalók. Kimértem a fél kiló lisztet az új csészével, hozzáadtam a sót és a két tojást, felfuttattam az élesztőt egy dl langyos tejben, hozzáadtam a liszthez, és elkezdtem összedolgozni. Még egy dl tejet meglangyosítottam, olvasztottam 5 dkg margarint, amit hozzá kellett volna adni még a masszához, de amikor az élesztős 1 dl tejet hozzáadtam, már láttam, hogy valami nincs rendben, mert már kezdett rendesen összeállni a tészta és még hátra volt az 1 dl tej és az 5 dkg margarin, amit már nem vett volna fel. 

Tudtam, hogy nem elég a liszt, mert már ismertem a menetet. Szerencsére volt itthon még annyi lisztem, amennyit beletettem. Gyorsan kimértem ugyancsak csészével fél kiló lisztet és lemértem mérleggel. 330 g-ot mutatott a mérleg. Így már tudtam, hogy 170 g-mal kevesebbet mér a csésze. Kimértem 170 g lisztet, hozzáadtam a masszához és akkor már jó lett.
A napokban egy bevásárló központban észrevettem egy ilyen mérőcsészét, de az már csak fél literes volt, nem egy literes, mint amilyent én vettem. Kíváncsiságból megnéztem a mércéjét és meglepődve láttam, hogy azon az 500 ml-es vonal magasságában, a liszt mércéjén 350 g liszt szerepel. Az én csészémen pedig az 500 ml-es vonal magasságában, a liszt mércéjén 420 g liszt szerepel és az sem valós, mert lemérve csak 330 g.
Most már ezek után nem vagyok lusta elővenni a mérleget.

4 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Ezt már régen megtapasztaltam én is, azóta imádom a mérlegem! :DDD Hihetetlen guszta zsemléket sütöttél, a kedven péksüteményem!! :)

Éva írta...

Látod így jár az aki könnyebbé akarja tenni a méricskézést!:)) A zsemlék nagyon szépek lettek ez a fontos!

marisz57 írta...

Az alényeg, hogy időben rájöttél a turpisságra és a zsemlék gyönyörűen sikerültek.
ezt már én is tapasztaltam a mostani műanyag mérőedényekkel. Emlékszem, gyerekkoromban anyukám mindenhez literrel mérte a lisztet, a lisztes zsák oldalán volt fél l-es és 1 l-es mérce is felakasztva, de azok fémből voltak.

Blogkonyha írta...

Én már párszor ráfáztam a csészés méricskélésre...Azóta mérlegezem. A digitális mérlegnél nincs jobb! Pontos és tuti! A zsemlék attól függetlenül szuperek lettek!