2012. január 18., szerda

Foszlós vajas kalács


Így jár az, aki nem hallgat az ösztöneire. Eredetileg két formába akartam tenni, nehogy igen sok legyen egybe, de aztán arra gondoltam, hogy más is egy formában süti fél kiló lisztből a kalácsot, hát akkor nekem is jó kell legyen. Így rábeszéltem magam és egybe hagytam. Most pedig így néz ki a kalácsom. Nem mondom, hogy nem sikerült, de lehetett volna szebb, formásabb is. Az íze nagyon finom, tényleg foszlós, felnőtt, kisült rendesen, csak nem valami szép. Bevallom eddig összesen 3 kalácsot sütöttem 2 recept szerint. Az első finom volt de nem foszlós, a második csapni való, ez a harmadik. Ezzel meg lennék elégedve, mert tényleg nagyon finom, eteti magát nagyon.





Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 kocka élesztő (25 g)
  • 2 tojás sárgája
  • 4 ek cukor
  • 80 g margarin
  • 1 mk só
  • 3,5 dl tej
A kenéshez:
  • 2 tojás sárgája
Egy deci meleg tejben egy  evőkanál cukorral megfuttattam az élesztőt. A lisztet egy tálba tettem, és mélyedést készítettem a közepébe. Beleöntöttem a felfuttatott élesztős tejet, és a körülötte lévő lisztből csak annyit kevertem mellé, hogy galuska állagú legyen. Megszórtam egy kis liszttel, letakartam, és kb. 20 percig kelesztettem meleg helyen.  Amikor már duplájára nőtt, az egészet összedolgoztam a maradék tejjel, a tojássárgákkal és a cukorral. Jó sokáig dagasztottam, de ahhoz, hogy  a kezem és a tál oldala is tiszta legyen, még adnom kellett hozzá kevés lisztet. Akkor 2-3 adagban beledolgoztam az olvasztott vajat, amíg a tészta az egészet be nem itta. Az eredeti receptben úgy írja, hogy addig kell dolgozni, amíg a tészta szép hólyagos nem lesz, de én fél órát bírtam dagasztani, addig bírta a kezem, a tészta viszont nem lett hólyagos. Ez nem gond, hisz így is nagyon finom, foszlós lett. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztettem.
Lisztezett deszkára borítottam, lazán átgyúrtam és három részre osztottam. Lazán, rázogatva három egyenlő hosszúságú-vastagságú rudat formáztam belőlük, és szépen összefontam őket. A két végét alulra hajtottam,  hogy jobban mutasson. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem és letakarva még kb. 20 percig kelesztettem.  A tetejét megkentem tojássárgával, és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 40 perc alatt aranyszínűre sütöttem.  Kiborítottam a formából, és rácsra téve hagytam kihűlni.


7 megjegyzés:

María írta...

Szerintem csodaszép, tényleg gyönyörű foszlós a belseje is!! Én nem bánnám, ha nekem ilyenre sikeredne!!

Kati írta...

Egyetértek Máriával, én pl. még sosem sütöttem kalácsot. Büszke lehetsz, hogy ilyen jó lett:)

trollanyu írta...

Nincs ezzel semmi baj, gyönyörű házi kalács:) Rég sütöttem kalácsot, be kell iktatnom, nagyon szeretem készíteni:)

Marti M írta...

Köszönöm szépen, akkor nem panaszkodom.

Éva írta...

Nagyon szép a kalácsod guszta és finom lehet! Én mindíg a fonással kinlódok.Az íz a lényeg és látni hogy jó a tésztája!

Mrita írta...

Nagyon szép házi kalács, látszik, hogy foszlós. Kukkants be hozzám meglepi vár rád.

Gabriella írta...

Szerintem is szép lett a kalácsod. Azt hiszem szívesen meg is kóstoltam volna - mert gondolom már azóta egy morzsa sincs belőle... :)
Tetszik a blogod!