2011. november 23., szerda

Diós kalács



Hozzávalók 8 kalácshoz:
  • 60 dkg 000-ás finom liszt,
  • 3 dl langyos tej,
  • 1 tasak szárított élesztő,
  • 5 evőkanál cukor,
  • 1 mokkáskanál só,
  • 2 evőkanál vaj,
  • 1 tojás,
  • 3 evőkanál kakaópor,
  • 1 tojás sárgája a kenéshez
A töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió,
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás fehérje.
Az élesztőt egy dl langyos cukros tejben felfuttattam. Közben a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót, a vajat és a végén a felfutott élesztőt. Kézzel alaposan kidagasztottam. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától vagy a kezünktől. Letakarva, meleg helyen kb. 40 percig kelesztettem. Utána lisztezett gyúrófelületen gyengéden átgyúrtam és 8 egyenlő részre osztottam. A tojásfehérjéből kemény habot vertem, hozzáadtam a cukros diót és óvatosan összekavartam. 


Minden darabot hosszúkás formára kinyújtottam, megtöltöttem a diós töltelékkel és óvatosan lezártam a végeit. Kicsit még formáltam rajta, aztán összehajtogattam. Tepsibe téve, letakarva  még 30 percet hagytam kelni. Addig előmelegítettem a sütőt és a fél óra letelte után a kalácsokat megkentem tojássárgával, majd ropogósra sütöttem.




6 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta! Biztosan finom lehet jó hideg kakaóhoz! Én legalábbis azzal ennél !

Marti M írta...

Köszi Éva. Én sima tejjel iszom, mert kakóval túl sok lenne a kalória és a cukor.

Gerdi írta...

Érdekes kalács:-) Nagyon csinik, tetszik a formázás. Ez nekem való!

Blogkonyha írta...

Imádom a diós kalácsot! Érdekes csak ebben tudom megenni a diós dolgokat...Nagyon jó a formázás!

Marti M írta...

Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik.

Mindennapok írta...

Ez nagyon guszta :)kipróbálom :)