2011. november 27., vasárnap

Figyelj a vásárlásra - Darált hús!


Elérkezett az idő, hogy ismét elővegyem ezt a témát. Közelegnek az ünnepek, ilyenkor megnő a forgalom és sajnos vele együtt a csalások is.

Az eset, amiről írni szeretnék, nem ünnepek alkalmával történt, de mivel a termék most elég keresett cikk lesz, ezért alkalmasnak bizonyul a bejegyzés.

A darált húsról szeretnék ma írni. Mi már nagyon rég nem veszünk előre ledarált húst, azért mert sajnos mindent beledarálnak, nagyon sok a zsiradék benne és ezért inkább húsdarabkákat szoktunk vásárolni és itthon ledaráljuk.

Tavaly mégis vásároltunk előre ledarált húst, mert már szorított az idő és nem kaptunk megfelelő darálni való húst. Nagyon szép, ízléses csomag volt, emlékszem még „hullámosan” volt elhelyezve benne a hús, úgy, ahogy kijött a darálóból. Spagettihez kellett, amit úgy szoktam elkészíteni, hogy nagyon kevés felforrósított olajon (épp csak pár csepp) megpirítom a befűszerezett darált húst. Most is így indultam neki, beletettem a darált húst és pillanatok alatt a serpenyő megtelt vízzel, aztán elkezdett főni. Emlékszem édesapám kijött a konyhába és amikor meglátta, mindjárt az volt az első szava, hogy miért öntöttem hozzá ennyi vizet? Mondtam neki, hogy én egy csepp vizet sem adtam hozzá, ez mind a „húsból” főtt ki. Ott álltunk mindketten ámulva, bámulva, csak néztük a habzó vizet. Több mint fél órát pároltam, amíg elfőtt a víz és végül a majdnem háromnegyed kiló darált húsból maradt egy marék hús.

Ez volt az utolsó alkalom, amikor darált húst vásároltam. Ezután akkor sem fogok, ha nincs más. Inkább választok más ételt, de nem fogom kitenni magam ilyeneknek.

Egy időben Romániában volt egy olyan rendelet, hogy nem szabad előre ledarált húst árusítani. Emlékszem ki volt plakátolva minden hentespultnál. Helyette ott volt a darálni való, ami (valljuk be) ugyan az a kövér, zsíros, porcos maszlag volt, amit addig előre ledarálva csomagoltak. Aztán nem tudom mi lett a vége, de most már mindenhol kapni előre ledarált és csomagolt húst.

7 megjegyzés:

Éva írta...

Ami veled akkor történt hogy vizes volt, az még csak a jobbik eset. Jártam már úgy hogy szombaton megvettem a darált húst betettem a hűtőbe vasárnap mikor kivettem tettem volna az edénybe akkor csapta meg az orromat hogy szaga volt. Kénytelen voltam vasárnap újból megvenni másik boltban a húst!

Seafalcon írta...

Nagy igazságod vagyon, még akkor is, ha kényszerből éppen most fogunk ilyen darált húsból enni.
És láss csodát, tegnap járt le, a dátum szerint, és nincs szaga.
Nem engedett vizet, bár én nem zsírban süttem, hanem szárazon tettem be a húsgolyókat a sütőbe.
Lehet, hogy ezért?
Igaz zsír az kisült belőle szépen.
Mi is csak azért vettük, mert más nem volt (elérhető áron).

tücsi írta...

Szerintem ez már megtörtént majdnem mindenkivel, így velem is. Azóta én sem veszem meg darálva, otthon darálom, és tudom, hogy mit eszünk!!

4Gyerek írta...

mi max azt vállaljuk be (utóbb többször), hogy kinézem a húst magamnak (nem a cifit-cafatkákat....árban alig drágább a másik), aztán kérem darálják le ők. így legalább a daráló késének az élezését is ritkábban ejtem meg.

amúgy igen, tényleg megette a kutya vacsorára ama rendeletet. szép lassan szivárgott vissza a húsos felhozatalba a darált is.

Márti írta...

Jó, hogy írtál erről is! Én sem vagyok híve a darált hús vásárlásnak, persze, hogy én is évekkel ezelőtt megjártam, így már magam darálom, itthon a kiválasztott húsból.Arra is hallottam már példát hentestől, hogy odakészítik a nem kívánatos cafatokat a darálóba, így amit megveszel, annak csak a fele a kiszemelt. Felháborító, hogy mindig résen kell lenni!

Marti M írta...

4Gyerek, Márti: én ezért nem daráltatom le a hentesnél. Már jártam meg, hogy az eleje mocsingos, zsíros maszlag volt abból, amit ők már előzőleg a darálóba tömtek és nem látszott.

Blogkonyha írta...

Én sem szoktam darált húst venni csomagban. Inkább vagy veszek húst és otthon megdarálom, vagy a kiválasztott husit ledaráltatom...