2011. október 15., szombat

Hagymás juhtúrós kenyér - A Kenyér Világnapjára


Az egyik hipermarketben szoktam néha hagymás kenyeret vásárolni. Azért néha, mert nagyon finom, nagyon szeretem de nagyon eteti magát és mire észbe kapok, képes vagyok megenni 20 – 30 dkg kenyeret is. Ezért csak ritkán veszek. A napokban láttam Max konyháján a Limara indítványozásáról szóló bejegyzést ami a Kenyér Világnapjáról szól. Azonnal csatlakoztam és azon gondolkodtam, hogy milyen kenyeret süssek. Sima, hagyományos kenyeret nem akartam, mert az van itthon. Első nekifutásra hagymás, kolbászos, juhtúrós kenyeret terveztem, de aztán féltem, hogy túl „nehéz” lesz, így a kolbász kimaradt és végül hagymás, juhtúrós kenyér lett a nyertes. 
Tehát kerestem egy receptet, ezt szemeltem ki, de nem is én lennék, ha nem kombinálnám a recepteket. Szóval felturbóztam és elkészítettem. (Egyszer nagyon ráfázok, de ez most nagyon jól sikerült).



Hozzávalók:
  • 60 dkg 000-ás fehér liszt szitálva (én sosem szitálom mert nem tudom hova lett a szitám),
  • 1 csomag száraz élesztő,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt,
  • kb. 3-4 dl langyos víz (nekem 3 dl-t vett fel),
  • 3 kávéskanál só,
  • 2 közepes fej vöröshagyma (felaprítva és olajon megpirítva),
  • 3 evőkanál olaj + amennyit felvesz a hagyma pirítása,
  • 1 kk őrölt kömény,
  • 1 kk pirospaprika,
  • 10 dkg juhtúró.
A száraz élesztőt 1,5 dl langyos vízben odatettem felfutni, adtam hozzá 2 ek teljes kiőrlésű lisztet és 1 kk cukrot, majd fél óráig hagytam felfutni. Időközben megmelegítettem a lisztet. Kevés olajon megpirítottam az apróra vágott hagymát és olajostól együtt hozzáadtam a liszthez. Jól összekavartam és  hozzáadtam az összes többi hozzávalót, kivéve a vizet. (Figyelem: a 3 kanál olajat tettem a tésztába, ezen kívül a hagymapirításhoz is használtam egy keveset.) Jól összekavartam és hagytam melegedni. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadtam a lisztes keverékhez és összekavartam, aztán neki fogtam meggyúrni és apránként hozzáadtam a vizet is. Jól összegyúrtam, kb. 10 percet vett igénybe. Egy könnyű tésztát kaptam ami nem ragadt sem a kezemhez, sem az edény falához. Ezután letakartam és meleg helyen 1 órát kelesztettem. Miután letelt a 60 perc, lisztezett deszkán ismét könnyen átgyúrtam, ketté osztottam, bagettet formáltam belőlük és kiolajozott kalács formába tettem. Letakarva még fél órát kelesztettem. Utána előmelegített sütőben, lassú tűzön kb. 1,5 órát sütöttem. Miután kivettem, a tetejét bevizeztem (ecsettel). Azért osztottam ketté, mert ha laposabb, akkor jobban kisül és jobb a ropogós haját rágni, amiből így több lesz. Nagyon szépen kisült, szeletelhető, és magára is nagyon finom. A hagyma és a köménymag nagyon jól érezhető és kiváló ízt ad neki. Aki szereti az ilyen fajta kenyeret, annak kimondottan ajánlom.

5 megjegyzés:

Mrita írta...

Fantasztikus a kenyered! Már vacsoráztam, de ennek láttán megéheztem. Friss élesztővel is el lehet készíteni?

Marti M írta...

Mrita, köszönöm szépen.

Az eredeti receptben friss élesztőt ír, de én csak kimondottan szárítottat használok, mert kényelmes vagyok :) Eddig még bejött.

Gerdi írta...

Nagyon szépek lettek a kenyereid! S milyen finom lehet! Hagymás kenyeret már ettem, de juhtúrósat... majd fogok:-)

Éva írta...

Nagyon szép lett a kenyered, de a körítés is guszta! Késő van már de ha most itt lenne előttem biztosan megtudnék enni 1-2 db.:))

Marti M írta...

Köszönöm lányok!