2011. október 14., péntek

Csíkos kalács

Amióta Illéskrisznél megjelent a recept, azóta szemezek vele. Nem szoktam leragadni recepteknél, de ez nem ment ki a fejemből. Úgy csináltam mint a kisgyerek, aki minden nap megnézi a kiszemelt játékot a kirakatban. Tegnapig, ugyanis tegnap nekiláttam és megsütöttem :)


Krisz, ha olvasod a bejegyzést, üzenem neked, hogy életem örök hálája fog üldözni, annyira finom a kalács!!!

Hozzávalók 2 kalácshoz:
  • 60 dkg 000-ás finom liszt, 
  • 3 dl langyos tej, 
  • 1 tasak szárított élesztő, 
  • 3 evőkanál cukor, 
  • 1 mokkáskanál só, 
  • 2 evőkanál vaj, 
  • 1 tojás, 
  • 3 evőkanál kakaópor, 
  • 1 tojás sárgája a kenéshez.
Az élesztőt egy dl langyos cukros tejben felfuttattam. Közben a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót, a vajat és a végén a felfutott élesztőt. Kézzel alaposan kidagasztottam. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától vagy a kezünktől. Nem volt könnyű, mert a dagasztáshoz erő kell, de sikerült, nagyon jó állagú tésztát kaptam, ami elvált az edénytől is, a kezemtől is. Ezután a tésztát ketté osztottam, és az egyik felébe bele kevertem a vízzel kikevert kakaóport. Megváltozott az állaga, ezért adtam hozzá még egy nagyon kevés lisztet és ismét jó lett. A kétféle tésztát letakartam, majd meleg helyen kétszeresére kelesztettem. Ezután lisztezett lapra tettem a tésztákat, mindkettőt elfeleztem és 4 téglalapot nyújttam belőlük.

Alulra tette a világos lapot,  rá a kakaósat. Szorosan feltekertem a tésztát, majd a roládokat két beolajozott püspökkenyér formába tettem. A képen látszik, hogy az enyém nem lett olyan szép mint az Illéskriszé, de első próbálkozásra nagyon elégedett vagyok. Majd a következő szebb lesz. 
Letakartam a formákat és még fél órát pihentettem a tésztákat. Ezután egy tojás sárgájával lekentem őket, és előmelegített sütőben,  kb. 40 perc alatt készre sültek.

Az eredeti recept itt található.

9 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Én is megsütöttem, és én is imádom! Szép lett nagyon! :DD

Éva írta...

Nagyon szép lett a kalácsod, guszta! Szívesen megvajaznám és kakaóval megenném !Ó de finom is lenne!:)

Blogkonyha írta...

Nagyon örülök, hogy megsütötted és hogy ilyen szépen sikerült! Gondoltam, hogy ízleni is fog, mert tényleg egy nagyon finom kalács. Talán a cukor mennyiségét lehet egy kicsit növelni, ha valaki édesebben szeretné. Mi, forró kakaóval ettük, úgy pont jó volt. Ügyes vagy!

Okki írta...

Én is szemeztem ezzel a kaláccsal, el is mentettem a receptet. Hamarosan elfogom készíteni.

Nagyon szépek lettek a Te kalácsaid is! :)

Csilla írta...

Igenis szépek lettek!! Nagyon finom lehet! :)

Mrita írta...

Gyönyörű lett a kalácsod, biztosan nem maradt belőle, most egy-két szelettel elfogyasztottam volna a kávém mellé. Nagyon ügyes vagy.

Gerdi írta...

Nagyon jól néz ki a kalácsod, én sem voltam közömbös iránta:-)
Nagyon tetszik az írásos terítőd, valamikor én is varrtam, s még fogok is. Ismerős a tányérod-csészéd:-)))

Névtelen írta...

Nagyon szép lett, megkívántam így éjszaka. :))

Marti M írta...

Lányok, nagyon szépen köszönöm!