2011. szeptember 20., kedd

Én helyi termelőnél vásárolok

Anazar-nak volt egy ilyen című bejegyzése júliusban, én most találtam rá. Nagyon tetszett ait írt és maximálisan egyetértek vele. Én is helti termelőtől vásárolok amit lehet. Nagyon ritkán fordul elő, hogy mástól veszem meg. Ő részletesen kimerítette a témát, én már nem sokat írhatnék róla, csupán annyit, hogy minden importált termék vásárlásakor kiküldöd a pénzed az országból. Idézek Anazar bejegyzéséből egy részt, hátha meggyőzhetlek téged is. 



Azzal, hogy a helyi* termelőnél vásárolsz:
  • támogatod a helyi gazdaságot = a helyi munkalehetőségeket erősíted;
  • a termelő jobb árat kap a termékéért, te pedig olcsóbban jutsz a termékhez, nincs köztetek még egy (vagy 2, vagy 3) közvetítő;
  • pénzed helyi embereknek adod = a saját közösségedet erősíted;
  • jobb minőségű élelmiszerhez jutsz = friss, helyi, garantáltan magyar pl.
  • egészségesebb terméket vásárolsz = nincs szükség tartósításra, hűtőkamionokra, vagy mesterséges érlelésre, mert nem kellett éretlenül leszedni a zöldséget-gyümölcsöt, így beltartalmi értéke jobb, vitamindúsabb;
  • környezetbarát leszel = minimalizálod a szállítással járó környezet-szennyezést és kiiktatod a csomagolóanyagot;
  • megismerheted magát a termelőt, meggyőződhetsz a termelés körülményeiről = személyes ismeretség és bizalom;
  • a termelő közvetlen visszajelzést kaphat = kereslet-kínálat;

Ha valóban tudni akarod, mire is költöd a pénzed, vásárolj minél gyakrabban helyi termelőtől helyi terméket, idényjellegű élelmiszert!!

* Helyi = 60 km-en belül termelt termék.

Ha te is szeretnéd kitenni ezt a logót a blogodra,Anazarhoz fordulj bizalommal.

7 megjegyzés:

Éva írta...

Ez mind igaz és helyes amit leírtál már olvastam én is Anazárnál! Azért nem azon múlik hogy akarok -e? helyi termelőnél vásárolni .Van olyan is hogy kénytelen a boltból megvenni az ember, mivel nincs a közelben vagy éppen nincs rá módja, vagy energiája hogy elmenjen a legközelebbi piacra.
A mondanivalóval egyetértek és szívesen kitenném a blogomra,kérjem Anazártól?

Marti M írta...

Éva, mindez a lehetőségekhez mérten, természetesen.

Igen, tőle kell kérni, emailben elküldi.

Anazar írta...

Kis zászlóvivő, Martinelli, köszönöm és örülök :-)

Marti M írta...

Anazar, nincs mit. Amit én helyesnek tartok, azt viszem tovább! Magyarországon is tombol a "Hazai terméket vásárolok" vagy "Magyar tetméket vásárolok" most nem emlékszem pontosan a kifejezésre. Akkor miért ne népszerűsítenénk az ötletet?

Gerdi írta...

Kis falunkban én magam vagyok a helyi termelő:-))) Már ami megterem a kertben, a többit meg megveszem, ami épp kapható. De teljesen egyetértek veletek.

Anazar írta...

Igen, az ötletet a lényeg (amiből mindenki annyit hasznosít, amenyit tud vagy akar), hogy ráébreszteni a ma háziasszonyát, hol is kezdődik a jó konyha, az alapanyagoknál. Aki maga termeszt, az jár a legjobban. Nekem még erkélyem sincs, hogy kitegyek egy ládikát ennek-annak. Ezért megyek a helyi termelőhöz, ahol nem előcsomagolt-hámozott-szeletelt-darabolt zöldséget veszek, hanem frisset, egyenesen a kertből, nem a gyártósorról. Ezzel teszek az egészségemért, a környezetemért, meg persze a termelőt is segítem 'megélni'. Mindenki jól jár ;-) Csak az a szomorú, sokan azért nem járnak piacra, mert ciki, mert a szupermarket tisztább, csillogóbb, fényesebb. Mindenki maga dönti el, mire költ. Én reklám helyett a valódi zöldséget-gyümölcsöt választom. Na tessék, már megint kiselőadást tartottam egy hozzászólásból :O))

Marti M írta...

Az idén én is az ettem és tettem el télire, ami megtermett a kertben.