2011. április 9., szombat

A török konyha és étkezési szokásai

A török közrejátszodtak abban, hogy Magyarországra eljusson a paprika, a paradicsom, elterjedjen a kávéivás szokása.
Törökország lakosságának tulnyomó része mohamedán, ez határozza meg az étkezési szokásokat. Sertéshúst, sertészsírral készült ételeket nem esznek. Legfőképp halat fogyasztanak, amit az utcai árusok roston sütve majdnem minden utcasarkon kínálnak, az éttermekben pedig rákok, kagylót, tintahalat, kardhalat is választhatunk különféle módon elkészítve. Előételként a tengeri termékek mellett pástétomokat, kolbászkákat, kaviárt fogyasztunk náluk. A törökök a kaviárt finomra vágott uborkával tálalják.
Leggyakoribb húsféle náluk a bárány-, az ürü-, a kecske-, a vad- és a tyúkhús. Nagyon szeretik a nyárson és roston sült ürühúst, és az ebből készült rablóhúst a sis-kebabot. Jellegzetes a darált birkahúsból, burgonyából, paprikával, paradicsommal, joghurttal készített muszaka (ami lénygében görög eredetű étel), valamint az ugyancsak birkahúsból készített rizottószerű fűszeres, rizses étel, a piláf. Ételeiket elégé fűszerezik. Fűszerezéshez felhasználják a vöröshagymát, a fokhagymát, a borsot és a savanykás joghurtot.
Sokat fogyasztanak a zöldségekből: paprikát, paradicsomot, articsókát, padlizsánt, babot, tökféléket, parajt, káposztát. Fontos táplálékuk a rizs, amit köretnek készítenek, és sok más ételüknek alapanyaga, mint például a piláf.
Törökországban kiváló gyümölcsök teremnek (mivel eléggé kedvező az éghajlat): füge, dinnye, eper, szőlő, körte, stb. A mazsola az egyik legfontosabb exporttermékük az export cikkek listáján. Legismertebb pálinkaféléjük az édeskés, ánizsos Raki. Vannak jó minőségű vörösboraik is.
A törökök szeretnek jól, komótosan étkezni, kellő időt szánnak minden fogásra. Délben 3-4 óra ebédszünetet tartanak, amit a meleg éghajlat indokol. Portugáliában is eképp tesznek, délben senkit nem találni az utcákon, kivéve a turistákat, kiknek ideje nem engedi meg a henyélést. A forró, déli órákban pihennek, a munkát a délutáni, esti órákban folytatják.
A kávéivás valóságos szertartás náluk. A porfinomságúra őrölt kávét speciális edényben főzik cukorral együtt. Fontos, hogy a felszolgált kávén hab legyen. A kitöltött kávéval együtt a csészékbe kerül egy kis zacc is, a török kávé így az igazi. Románia déli részén is megtalálható ez a szokás. Az étkezés utáni dohányzás is elmaradhatatlan.

Nincsenek megjegyzések: