2011. április 9., szombat

A lengyel konyha és étkezési szokásai

A lengyel konyhára hatott az orosz konyha, a zöldségfélék, elsősorban a káposzta fogyasztását illetően.
Lengyel levesek a borscs, a scsi, a különféle aludttejes, uborka és céklalével készített hideg levesek tojásbetétekkel. Marhahúsból többféle húslevest is készítenek, de a sertésfejet, és a lábat is felhasználják. Készítenek sör-, lencse-, sárgaborsó leveseket füstölt hússal, valamint hal-, és ráklevest.
Meleg előételeik főleg burgonyából és zöldségekből készülnek, ezeket vajban pirított zsemlemorzsával és tejföllel tálalják, ami lényegében nem más mint az az úgynevezett lengyeles főzelékkészítési mód. Meleg előételeket belsőségekből is készítenek, velő, máj és az orosz konyhához hasonlóan tésztaételeket, tojásételeket is. Felhasználás előtt a húsokat pácolják. Az egybesült húsokat gyakran töltik. A lengyel hagyományos húsvéti fogás a töltött malac, amit libamájas, szarvasgombás főtt metélttésztával töltenek, és készítenek gombás, májas, velős és egyéb töltelékeket is.
Jellegzetes ételük a bigos, ami a magyar székelygulyáshoz hasonlít. Káposztába különféle húsokat főznek (tyúk, kacsa, sertés), ezt előételnek, és főételnek egyaránt tálalják. Bő választékban találunk náluk halételeket, a tengeri és az édesvízi halakból készült ételeket. Nemzetközileg is ismert klasszikus ételük a Sole filé Walewska módra, ami a párolt halszeletek rákhússal és mornay mártással való megpirítását jelenti.
Köretként sok burgonyát, zöldségeket, káposztát, száraz hüvelyeseket és gyümölcsöket fogyasztanak. Közkedvelt a citromos, az olajos, a tejfölös nyers és főtt saláta.
Desszert kategóriában a lengyeleknél vajas, gyümölcsös süteményeket, kompótokat, nyers gyümölcsöket fogyasztható. Világhírűek a nagymennyiségű ital fogyasztása miatt, kedvelik a vodkát, a borpárlatokat, a sört és a jó minőségű borokat. A lenygael reggeli nem különösebben kiadós, ebédre levest fogyasztanak, vacsoránál általában hideg előétellel kezdenek. Gyakran fogyasztanak teát ebéd és vacsora végén.

Nincsenek megjegyzések: